IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Около LIC33 има много интересни въпроси и отговори

За да приключи сделката, трябва да се произнесе и Европейската комисия, заяви вицепремиерът

10:22 | 25.03.15 г. 2
Томислав Дончев: Около LIC33 има много интересни въпроси и отговори

Около сделката, която осъществи инвестиционната група LIC33, има много интересни въпроси и много интересни отговори, които правителството следи с изключително внимание. Това каза пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев, след като инвеститорът придоби контролираните от Цветан Василев дялове в БТК, НУРТС и "Фърст Диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и пийпълметричната компания ГАРБ, а кабинетът обяви, че иска информация за произхода на средствата по сделката.

Според Дончев на пръв поглед става дума за сделка между частни лица и държавата няма отношение към това. Това обаче са дружества, които са пряко свързани с националната сигурност.

Дончев обясни, че за да приключи сделката, редица органи трябва да се произнесат, включително и Еврокомисията. „Това не е сделка за 1 евро, а за 1 млрд., предвид задълженията на компаниите. Те са пряко или опосредствено свързани с КТБ, което прави интереса двоен и троен. Освен това и самият характер на компаниите – става дума за дружества от военнопромишления комплекс, от сферата на комуникациите, все пряко свързани с националната сигурност“, коментира той.

Вицепремиерът смята, че няма опасност българската икономика до пострада и най-големият възможен шок е бил преодолян с края на кризата с КТБ.

След като държавата, чрез Фонда за гарантиране на влоговете, изплати 3,6 млрд. лв., тя се превърна в основния кредитор на КТБ и интересът към всичко, което се случва, е изключително подчертан и обоснован. Трябва да приберем всички пари, които тежат сега на българските данъкоплатци, допълни Дончев. Той посочи, че в момента тече процедурата по избор на временни синдици, които ще имат силна мотивация да работят.

Дончев обясни, че не може да сподели публично цялата информация, с която разполага, въпреки необходимостта от прозрачност, но властите по думите му имат достатъчно информация. Той декларира, че представители на кабинета не са се срещали с инвеститора, но „знаем много и то не от вчерашния ден“.

Запитан дали има информация за връзки на инвеститора с руски олигарх, той каза: „Има много интересни въпроси и много интересни отговори около тази сделка, които следим с изключително внимание“.

На въпрос може ли местният вот да се окаже проблематичен предвид усвояването на евросредства, Томислав Дончев обясни, че всеки избор е предизвикателство пред администрацията, включително и при евросубсидиите. Основната работа по еврофондовете трябва обаче да бъде свършена преди вота.

„Друг е въпросът, че преди местни избори винаги всички контролни органи са засипани от сигнали срещу действащите кметове като криворазбрана част от предизборната борба. Това задръства контролната система“, допълни той и препоръча на участниците в политическия живот да се научат да съчетават „огромните отговорности на национално ниво с конкурентната игра на местно ниво“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 13
Asolin
преди 9 години
То и около ГЕРБ има, но не си правите труда да отговорите! Всички виждаме каква е драмата ви около тази инвестиция, която иначе е в полза на държавата от гледна точка на връщането на задълженията на тези компании, обаче на вас ви е изгодно да ги усвоите с "ваши" хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
puntina
преди 9 години
Дано да не провалят сделката всички тези глупости програмирани от Делян Пеевските медии. Никой няма полза от фалита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още