Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Трансграничният превоз на отпадъци ще се регулира по нови правила

Отпада досегашната практика комисия да се произнася по преноса

Трансграничният превоз на отпадъци ще се регулира по нови правила

Снимка: БГНЕС

Трансграничният превоз на отпадъци ще се регулира по нови правила, разписани от министър Асен Личев, съобщи Министерството на околната среда и водите.

Промяната засяга заявленията за превоз на отпадъци за и от България в рамките на държавите членки на ЕС и за внос, износ и транзит на отпадъците от и към трети страни. 

Още по темата

Правилата са разработени с цел преодоляване на забавянето по издаване на съгласия или повдигане на възражения. Според екоминистерството това забавяне е допуснато с въведена през юли 2020 г. административно утежнена процедура и е довело до невъзможност да бъдат спазени сроковете за превоз в Регламент (ЕО) №1013/2006 и Закона за управление на отпадъците.

Новите правила определят организацията и процедурите по постъпилите заявления за трансграничен превоз на отпадъци с цел оптимизиране на сроковете за издаване на решения и намаляване на административната тежест. Отпада досегашната практика за заседания на комисия, което допълнително забавя разглеждането на документите и издаването на решенията.

Процедурата ще се осъществява по електронна поща от дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“, дирекция „Правна“ и дирекция „Национален координационен център“ и ще завършва с доклад с препоръки към ресорния заместник-министър за предоставяне на съгласие или повдигане на възражение в съответствие с еврорегламента.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Lidea е в топ 10 в света при производството и дистрибуцията на семена