Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Уязвимите групи имат нужда от достъп до пазара на труда за премахване на неравенството

Местното самоуправление е важно за връзката между регионалното икономическо развитие и административно-териториалното устройство, посочи доц. д-р Косьо Стойчев

Уязвимите групи имат нужда от достъп до пазара на труда за премахване на неравенството

Снимка: Архив Ройтерс

гледано: 501   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Преходът, от който се нуждае българското общество, е от еднакво бедни към различно богати. Това няма да се случи чрез промяна на данъчната политика и опростяване на данъчните ставки върху определени групи стоки. В никакъв случай подобно решение не е в правилната посока. Това заяви доц. д-р Косьо Стойчев, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Според него за премахване на неравенството е необходимо най-уязвимите социални групи от населението да получат възможност ефективно да участват на пазара на труда и да повишат стандарта си на живот. Той посочи, че трайно въздействие на пазара би оказал механизъм, който да създава трудови навици и квалификации у тези хора и така да им позволи да се адаптират.

Доц. Стойчев добави, че всеки район у нас има големи компании, които го поддържат, но по някакъв начин те изкривяват статистическата картина на доходите и поясни, че повечето служители към момента все още работят в малки и средни компании.

По думите му техният проблем е липсата на пазарен механизъм за справедливо преразпределяне на дохода.

„Собствениците на малки дружества се съобразяват с определени нормативни регулации като минимален доход, минимален осигурителен праг и др. Те обаче нямат никакъв реален стимул при постигане на изключителни икономически резултати да преразпределят част от приходите си към своите служители“, смята експертът.

Доц. Стойчев е категоричен, че новото райониране на България няма да окаже съществено влияние върху доходите на населението и промяната на развитието на районите. Той отбеляза, че основният проблем, който обаче не се дискутира за момента, е малкият брой на общините.

„Важно за връзката между регионалното икономическо развитие и административно-териториалното устройство е възможността за местно самоуправление. Конкретни регионални ефекти са "ликвидирали" места заради териториалното разпределение и подобни устройствени проблеми“, подчерта специалистът.

Повече от разговора вижте във видео материала
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?