IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават минималната пенсия и парите за майчинство от 1 октомври

Минималната пенсия става 370 лева, обезщетението за гледане на дете от 1 г. до 2 г. - 650 лева

18:59 | 07.09.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

От 1 октомври 2021 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 370 лева, а обезщетението за отглеждане на дете през втората година от майчинството става 650 лева. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

"За" предложението на ИТН гласуваха 148 народни представители, "против" беше 1 и "въздържали се" - 21, с което то бе прието. 

Депутатите одобриха и предложенията на "Изправи се БГ! Ние идваме"/ИБГНИ/ и "БСП за България" за увеличение размера на майчинството през втората година от 380 лв. на 650 лева.

Между първо и второ четене имаше две еднакви предложения на БСП и на ИБГНИ за увеличаване на размера на майчинството през втората година на 650 лева, като депутатите одобриха и двете.

По-рано в рамките на обсъждането на бюджета депутатите гласуваха пенсионерите да получат добавка от по 120 лева за трите месеца до края на годината и одобриха увеличение на пенсиите с 12,5%. 

Финансовият министър Асен Василев заяви, че парламентът е приел две взаимоизключващи се решения за увеличение на пенсиите и ще трябва да реши кое от тях да бъде отменено.

Според Асен Василев схемата със 120-те лева струва с около 200 млн. лева повече.

Предложението на ДПС е това да бъдат допълнителни приходи от осигуровки, което обаче не е сигурен приход в бюджета на НОИ.

„Проблем ще бъде, ако останат и двете предложения, защото това означава допълнително около 847 млн. лева, които определено няма откъде да се вземат“, каза финансовият министър.

Очаква се Народното събрание да гласува сроковете, от които ще влязат в сила текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Дългосрочното планиране трябва постепенно да се случи с утвръждаването на държавата като устойчива демокрация с работещи закони. А не от раз, като напишем един план за следващия половин век, само време ще изгубим и да го напишем в момента. Раждаемостта и богатството като цяло са противоположни тенденции, достатъчно е да сравниш няколко в момента богати и бедни страни. Повече облаги за родилки е по-удобен начин за източване на бюджета от малцинствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Вярвам ти, пък и да имаше някаква стойност този аргумент, ти добре го обезцени ... Няма да видиш такова проучване, няма и да видиш някой да ти го каже директно, но гледай поведението на хората у нас и на запад и ще забележиш че е така.Само малко ми убягна логиката ти на места. Не искаш да правиш дългосрочни планове, защото бъдещете е неяасно... не мислиш ли че второто е функция на първото ... как да има ясно или предвидимо бъдеще като не правим планове за него ? и от тази камбанария си прав ... няма как!.. и следвайки логиката ти (ако съм е хванал де) по добре е да го спираме изцяло, а който иска да ражда и да прави семейство да емигрира...Разбира се, дългото и платено майчинство няма да реши проблема сам по себе си, трябват още неща и още проблеми да се решът... но пак влизаме в дългосрочно планиране, а ние нямаме желание за това... Виждам че първо се съобразяваш с основните принципи на икономиката, но тя стъпва на здраво общество, а то стъпва на основните природни закони! Като един основен гласи следното (преразказвам, но запазвам смисъла): Една популаци нараства само ако има добри условия за това! ... нашата нараства ли? НЕ ... ставаме ли по богати? ДА ==> следователно добрата икономика, незначи добри условия! ... и накрая друга популация ще ни измести и ще си тури собствените правила, докато и тя не влезе във времена на упадък !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Наистина за мен няма стойност в този аргумент по няколко причини. Първата е, че не съм видял нито проучване да го подкрепи нито съм чул някой да взема в предвид двете години майчинство като фактор за да роди дете, може би *** го вземат в предвид но в този случай намаляне на една година дори ще увеличи раждаемостта там. Следващата е, че емиграцията може напълно да неутрализира каквито и да било ползи ако има от тази втора година, каква полза от деца които ще емигрират на 20г. И още една причина е, че 20-30 години са твърде дълъг период за планиране в държава като България, може би за Швейцария, Дания и други монолитни демокрации е реалистичен, но тук просто е твърде непредвидимо бъдещето и да, бих избрал в случая краткосрочната полза която несъмнено може косвено да поощри раждаемостта ако парите се оползотворят не по-малко от другата несигурна и дългосрочна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
що бе, добър си ... и след 20-30 години как ще попълниш бюджета на НОИ, като нема да има работници, щото не е имало кой да ги ражда и гледа? ... всъщност тогава ще си внесем от Изток, важното е фикса да не пострада !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Shadow1
преди 2 години
Нека аз да бъда лошия който да каже, че платеното майчинство трябва да се ограничи на 1 година и тогава могат да увеличат парите за него, в момента е твърде дълъг периода, а бюджета малък, това дълго майчинство го натоварва двойно, един път пряк разход, втори път косвен разход чрез не използване на наличната работна ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още