Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАС обяви за нищожна заповед на здравния министър за карантината

Тя е издадена при липса на материална компетентност и представлява разпореждане за предварително изпълнение, смята върховните съдии

ВАС обяви за нищожна заповед на здравния министър за карантината

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожна заповед на министъра на здравеопазването в частта й, с която е допуснато предварително изпълнение на няколко други заповеди, които касаят карантинните мерки в страната.

Заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност и  представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове, посочва в се в мотивите на съда.

За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона, обясняват върховните съдии.

Административно дело по случая е било образувано по жалба на физическо лице, което е било поставено под 14-дневна карантина при пристигането си в България и през това време не е имало право да се върне на работното си място в Обединено кралство Великобритания.

Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 9 май