IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече има 81 потвърдени случаи на коронавирус в България

Обсъжда се въпросът рецептурната книжка на хронично болните да се използва като рецепта в настоящия момент

17:43 | 17.03.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Пациентите в България, които са с потвърдена положителна проба за коронавирус ,вече са 81. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА. Основно болните са съсредоточени в София, Плевен и Габрово. Потвърдените случаи от Благоевград вече са два. Ловеч също има един случай на коронавирус.  Един пациент под наблюдение е в Лом.

От брифинга стана ясно още, че има болен от коронавирус и в софийската болница "Софиямед", където пациентът е поставен под карантина. Засега не е в тежко състояние, с едностранна пневмония. „При установяване на положителна проба се правят няколко мероприятия - изолиране на пациента, идентифициране на персонала, който е работил с него, всички контактни лица от персонала и ограничаване на достъпа до лечебното заведение. Следва изчерпателна и тежка дезинфекция. След това болницата може да работи отново“, обясни Мутафийски. 

Относно случаите на коронавирус в Банско, Мутафчийски обясни, че три случая имат генерична връзка с Банско. „Един е работил на лифта, другият е хазяинът и един е бил ски учител. Това е потвърдената информация", заяви председателят на щаба. Ски учителят всъщност е пациентът, настанен в болницата в Ловеч, тъй като в Троян няма инфекциозно отделение. Това стана ясно от думите на кмета на Троян Донка Михайлова по време на извънреден брифинг. Тя уточни, че мъжът е от село Бели Осъм до Троян, но е бил на работа в Банско.  

На редовния брифинг на Националния оперативен щаб присъства и ръководството на Българския фармацевтичен съюз. Фармацевтите уверяват, че изпълняват добросъвестно своя дълг към обществото.

По думите на Мутафчийски е дискутиран въпросът рецептурната книжка на хронично болните да се използва като рецепта в настоящия момент. Дадено е също предложение за виртуална рецепта. Предстои това да бъде коснултирано и с НЗОК и здравното министерство. Обсъждане е и вариант да се даде възможност също на фармацевтите при липса на даден продукт, да се препоръчва генерично заместване. 

"Получих уверение, че част от фармацевтите ще опитат да вразумят вербално клиентите, че не нужно и възможно да се купуват големи количества лекарства“, каза Мутафчийски.

Накрая той завърши с обобщение, че се увеличават значително и случаите в Румъния – с 16 броя, а взетите до момента проби у нас са над 250.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Sandy
преди 4 години
Системите ми за охрана сигнализираха, че този линк е силно заразен. Специална програма блокира промяната на регистрите и не допусна зараза. Линка беше изхвърлен, а доклада показа, че Windows системата е била атакувана от множество изпълними файлове, а също така опит за промяна на ключови секции от системния регистър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
мдааа ... развива се както в другите общности ... като че ли една идея по-бавно у нас ... ето един линк дето да следите статистиката по държави ... https://***.worldometers.info/coronavirus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още