Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Вече има 81 потвърдени случаи на коронавирус в България

Обсъжда се въпросът рецептурната книжка на хронично болните да се използва като рецепта в настоящия момент

Вече има 81 потвърдени случаи на коронавирус в България

Снимка: БГНЕС

Пациентите в България, които са с потвърдена положителна проба за коронавирус ,вече са 81. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА. Основно болните са съсредоточени в София, Плевен и Габрово. Потвърдените случаи от Благоевград вече са два. Ловеч също има един случай на коронавирус.  Един пациент под наблюдение е в Лом.

От брифинга стана ясно още, че има болен от коронавирус и в софийската болница "Софиямед", където пациентът е поставен под карантина. Засега не е в тежко състояние, с едностранна пневмония. „При установяване на положителна проба се правят няколко мероприятия - изолиране на пациента, идентифициране на персонала, който е работил с него, всички контактни лица от персонала и ограничаване на достъпа до лечебното заведение. Следва изчерпателна и тежка дезинфекция. След това болницата може да работи отново“, обясни Мутафийски. 

Още по темата

Относно случаите на коронавирус в Банско, Мутафчийски обясни, че три случая имат генерична връзка с Банско. „Един е работил на лифта, другият е хазяинът и един е бил ски учител. Това е потвърдената информация", заяви председателят на щаба. Ски учителят всъщност е пациентът, настанен в болницата в Ловеч, тъй като в Троян няма инфекциозно отделение. Това стана ясно от думите на кмета на Троян Донка Михайлова по време на извънреден брифинг. Тя уточни, че мъжът е от село Бели Осъм до Троян, но е бил на работа в Банско.  

На редовния брифинг на Националния оперативен щаб присъства и ръководството на Българския фармацевтичен съюз. Фармацевтите уверяват, че изпълняват добросъвестно своя дълг към обществото.

По думите на Мутафчийски е дискутиран въпросът рецептурната книжка на хронично болните да се използва като рецепта в настоящия момент. Дадено е също предложение за виртуална рецепта. Предстои това да бъде коснултирано и с НЗОК и здравното министерство. Обсъждане е и вариант да се даде възможност също на фармацевтите при липса на даден продукт, да се препоръчва генерично заместване. 

"Получих уверение, че част от фармацевтите ще опитат да вразумят вербално клиентите, че не нужно и възможно да се купуват големи количества лекарства“, каза Мутафчийски.

Накрая той завърши с обобщение, че се увеличават значително и случаите в Румъния – с 16 броя, а взетите до момента проби у нас са над 250.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
khao до: Sandy
преди 6 месеца
3
 
2
 
2
Sandy до: zelka007
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Системите ми за охрана сигнализираха, че този линк е силно заразен. Специална програма блокира промяната на регистрите и не допусна зараза. Линка беше изхвърлен, а доклада показа, че Windows системата е била атакувана от множество изпълними файлове, а също така опит за промяна на ключови секции от системния регистър.
1
 
3
 
1
преди 6 месеца
мдааа ... развива се както в другите общности ... като че ли една идея по-бавно у нас ... ето един линк дето да следите статистиката по държави ...

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията