Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За година работници са ощетени с 27 млн. лв. за заплати

Засилват се нарушенията, свързани с работното време, сигнализира КНСБ

За година работници са ощетени с 27 млн. лв. за заплати

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Засилват се нарушенията, свързани с работното време, сумираното му изчисляване и заплащането. 27 млн. лв. са неизплатените заплати за миналата година. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов на форум за трудовите права, с който синдикатът отбелязва 100-годишнината на Международната организация на труда (МОТ). Данните са част от представения по време на форума четвърти годишен доклад на синдиката, свързан с нарушаването на трудовите права в България, предаде БТА.

Христов изтъкна, че въпреки законодателните промени нивото на неизплатените заплати за 2018 г. остава близко до това през 2017 г., когато е малко над 28 млн. лв., по данни на Главна инспекция по труда (ГИТ). 

Още по темата

Изпълнителният директор на ГИТ инж. Румяна Михайлова заяви, че инспекцията разполага с едва 360 инспектори, което е проблем при контрола. Половината проверки са планови, а другите са по сигнали. Малка част от сигналите са на синдикални организации.

Нарушенията, свързани с работното време за миналата година, са 19 524 броя. Най-много са в секторите търговия на дребно, ресторантьорство, растениевъдство и животновъдство.

За сумираното изчисляване на работното време се посочва, че се изготвят фиктивни графици, полага се труд повече от 12 часа на работна смяна. Нарушения има и при почивките и отпуските.

Продължава тенденцията от предходни години голяма група от нарушенията да са свързани с организацията за безопасност и здраве при работа. Такива са констатирани в секторите строителство, търговия на дребно, ресторантьорство.

Така КНСБ прави оценка, че работодателите не влагат достатъчно за безопасност и здраве на работното място и заключава, че това е причината страната ни да е на едно от челните места по брой смъртни случаи в Европа. В България те са 3,57 на сто хиляди заети при средно за ЕС 1,83 на сто хиляди заети.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 1 месец
Работниците са ощетени при случаи на ниска заетост. Сегашната не е такава. Или да работят, или да си търсят друга работа.
3
 
4
 
1
s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Чак пък ощетени ... Че това са работници.
Имали били свободно време, бачкали.

Още от Икономика и политика
Градушките съсипаха 70 хил. дка насаждения от началото на годината