Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За пет години биологичните производители са се увеличили с над 6 хиляди

Расте броят на регистрираните пчелни семейства

За пет години биологичните производители са се увеличили с над 6 хиляди

Снимка: Pixabay

Биологичните производители от 1054 през 2011 г. са станали 7262 през 2016 година. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов по време на парламентарния контрол, предаде БТА. Така за пет години биологичните производители са се увеличили с 6208.

Министърът посочи, че по мярка 11 "Биологично земеделие" е сформиран 50 млн. евро дефицит заради поетите към момента ангажименти. Невъзможно е да бъдат покрити всички със субсидии, а могат да бъдат финансирани тези, които са влезли в програмата (ПРСР) за настоящия период и към тях са поети петгодишни ангажименти, коментира Порожанов.

Той отчете, че е регистрирано увеличение на пчелните семейства през тази година в сравнение с 2016-та. През 2016 г. е имало 929 хил. пчелни семейства в 18 хил. пчелина, а към 31 август 2017 г. има 974 хил. пчелни семейства в близо 20 хил. пчелина. 

Още по темата

През 2016 г. са постъпили 12 жалби и сигнали за измиране на пчели в областните дирекции по безопасност на храните Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Пазарджик и Русе. Извършени са 12 проверки на място от комисии.

За да бъде установена причината за измиране на пчели от продукт за растителна защита, е необходимо да бъдат взети едновременно растителна проба и проба от засегнатите пчели, което се заплаща от пчеларите. Преобладават случаите, в които пчеларите не желаят да поемат разходите за анализ.

Взети са три проби и в Ловеч е установена връзка с растително защитно мероприятие, като е съставен акт за административно нарушение.

През 2017 г. до 30 август са постъпили пет жалби за измрели пчели в Монтана, Кюстендил, Плевен и Варна. Извършени са проверки на място, но не са взети проби поради отказ на пчеларите.

В коментар депутатът Павел Шопов посочи, че заплащането на пробите от собствениците на пчелини не е редно.

Необходимо е да бъде променена уредбата, защото тези проби често не са по силите на засегнатите, каза той.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Стокообменът между България и Сърбия мина рекордните 1 млрд. евро