Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

За три находища на варовици са определени концесионери

Държавното дружество "Еко Антрацит" със собствени средства ще преодолява екологичните последствия от рудодобива

За три находища на варовици са определени концесионери

Снимка: БТА

Концесионери за добив на подземни богатства от три находища определи на днешното си заседание правителството, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

„Пътперфект-Т“ ЕАД ще добива 35 години варовици от находище „Правда“ в землището на село Правда, община Дулово. Дружеството ще инвестира над 1,3 млн. лв. За срока на действие на концесията се очаква постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 2 млн. лв. с ДДС.

„Кралтрейс“ ООД ще добива 35 години варовици от находище „Касибо“ край село врачанското Костелево. Очаква се концесионерът да вложи повече от 360 хил. лв., а концесионни плащания за периода да надхвърлят 1 млн. лв.

„Базалт България“ ЕООД ще добива 25 години варовици и базалтоиди от находище „Станчова могила“. Кариерата е в землищата на Сухиндол и на селата Димча и Върбовка в община Павликени. Планирано е дружеството да вложи над 5,5 млн. лв. и концесионните плащания да надхвърлят 2,8 млн. лв.

И при трите концесии концесионните плащания се разпределят между държавния бюджет и общините.

„Еко-Тех“ ЕООД получава разрешение да проучва 3 години възможностите за добив на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали, в площта „Хриси“. Тя се намира в землището на село Мост, община Кърджали.  През този период дружеството ще вложи 43 хил. лв. в проучвателните дейности. 

Още по темата


С друго свое решение правителството променя нормативни актове, с което на държавното дружество „Еко Антрацит“ се дава възможност да участва в преодоляването на екологичните последствия от рудодобива и въгледодобива и със собствени средства. До момента то ползва целево бюджетно финансиране, което е недостатъчно за цялостно изпълнение на проектите.

Дружеството ще може да работи ускорено по проекти за предотвратяване на потенциални екологични опасности.  Такива са мониторингът и поддръжката на хвостохранилищата „Радка“, „Елшица“, „Медет“ и „Елисейна“, изграждането на хидротехническо съоръжение за отвеждане на високите води от язовир „Жеков вир“, управлението и мониторингът на водите на рудниците „Медет“ и „Елшица“, рехабилитацията на корекцията на река Медетска, проектирането и изграждането на пречиствателна станция за замърсени води от рудник „Медет“, техническата рекултивация на нарушени терени при „Мини Маришки басейн“, шламохранилището на мина „Антра“ и на терени в с. Бял извор, община Опан.

Част от предвидените дейности ще са насочени и към обекти в критично състояние, резултат от свлачищни процеси, липса на преливни съоръжения, разрушена инфраструктура.

Всички проекти са с висока обществена значимост и засягат трайно обширни територии, както и населението в районите. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия