IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Борисов и Путин ще говорят и ще изчистят недоразумението за Турски поток

Решението на иракския парламент за изтегляне на военните сили на САЩ и НАТО е грешка, но и тяхно суверенно право, смята външният министър

10:29 | 08.01.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е сигурна, че на днешната церемония в Истанбул по откриването на газопровода "Турски поток" премиерът Бойко Борисов ще разговаря с руския президент Владимир Путин и ще изчисти недоразумението около бавенето на строежа на газопровода. „Те ще се видят там със сигурност, но това е церемония по откриване, те ще се видят и ще говорят, сигурна съм, че това недоразумение ще се изчисти“, коментира Захариева по Нова телевизия.

Днес руският президент Владимир Путин и домакинът - турският президент Реджеп Тайип Ердоган, откриват газопровода „Турски поток“ с официална церемония в Истанбул. Българският премиер Бойко Борисов ще присъства на церемонията с делегация. 

По думите на Захариева изказването на Путин, че България бави газопровода, не е е "дърпане на уши", а по-скоро руският президент не е бил достатъчно информиран, че работим по трасето.

Успяваме да балансираме между интересите на САЩ и Русия в сферата на енергетиката, заяви външният министър.

„България ще купува газ, който е най-изгоден за българските потребители. Към този момент, до първото закупуване на втечнен газ, страната ни имаше възможност да купува само от един източник. Преди първото правителство на премиера Борисов, България купуваше газ на много по-високи цени от повечето европейски държави с еднакъв доставчик. Работата по реална диверсификация на източника ще доведе и до по-ниски цени", посочи Захариева, попитана дали България не е притисната от американската страна да се откаже от руския газ.

„Никой не ни натиска за нищо. Българският интерес е да имаме възможност да купуваме газ от различни доставчици. Важното е, че трасетата и пътят на газа не заобикалят България, защото когато го правят ние плащаме и транзитни такси”, заяви Захариева.

„Българското правителство работи по диверсификацията на газа. Не само на пътя, но и за източниците му. Интерконекторът между България и Гърция е един от най-важните газови проекти за нас. Има планове и за участие на българската държава в терминала за втечнен газ в Александруполис. Тоест от много години редица правителства са говорили за тази диверсификация, но реално тя се прави от правителството на Борисов", каза министър Захариева.

„Ние сме държава членка на ЕС и сме длъжни да се съобразяваме с всички процедури по прозрачност. Обществената поръчка за избор на изпълнител се обжалваше, като това е абсолютно право на всеки един участник във всяка една процедура. В същото време по това трасе се строи изключително бързо”, обясни Захариева.

„Най-важното е българският интерес да бъде защитен във всяка ситуация. Именно това прави българската дипломация и правителство. Днес премиерът ще открие първия стратегически диалог между България и САЩ, който беше договорен при неговото посещение във Вашингтон. Ще бъдат обсъдени много важни теми и за двете страни”, посочи още Захариева.

„Идеята на стратегическия диалог е не да се убеждаваме един друг, а да работим в интерес на двете страни. Общото становище, което надявам се ще приемем, ще започне с глобалните въпроси. Панел, който ще председателствам аз”, допълни първият дипломат. 

С изстрелването на ракети по американските обекти Иран превърна Ирак в бойно поле, коментира външният министър Екатерина Захариева по повод новината от тази нощ. "Точно от това се опасявахме, да не се превърне Ирак в бойно поле", посочи Захариева. Тя смята, че именно заради това мисията на НАТО там трябва да продължи.

Решението на иракския парламент за изтегляне на военните сили на САЩ и НАТО е грешка, но и тяхно суверенно право, смята външният министър. Най-голямата заплаха е да се завърне ИДИЛ, каза тя. Ирак е нестабилен. Евентуалните заплахи за Европейския съюз са възраждане на Ислямска държава, повишаване цените на петрола,нова бежанска вълна, заяви министърът.

По повод убийството на генерал Солеймани българската позиция е да не дава оценки, а призив за деескалация на напрежението в региона, каза външният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evtimvz
преди 4 години
Как така, бе? Нали има договори? Има плащания. Какво има? Има ли нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още