IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закон за маслодайната роза ще регламентира дейността на сектора

Производители и преработватели задължително ще сключват договори

15:41 | 10.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проект на Закон за маслодайната роза одобри днес правителството. Целта е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло, съобщи пресцентърът на МС. До този момент не съществува правна рамка, с която да се регулира производството и преработването на рози. 

Земеделските стопани ще отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал. Ще се регламентират взаимоотношенията между производители и преработватели, чрез сключването на договори за изкупуване на цвят от маслодайна роза.

Приемането на закона се налага поради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения от маслодайна роза с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розовия цвят, се казва в съобщението.

Припомняме, че свръхпроизводството през 2018 г. доведе до ниски изкупни цени, напрежение и протести в сектора. В отговор агроминистерството подготви законодателството за маслодайната роза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още