Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Закон за маслодайната роза ще регламентира дейността на сектора

Производители и преработватели задължително ще сключват договори

Закон за маслодайната роза ще регламентира дейността на сектора

Снимка: Архив Ройтерс

Проект на Закон за маслодайната роза одобри днес правителството. Целта е да се създаде единна национална регламентация за производство и преработка на маслодайна роза, която да гарантира качеството на българското розово масло, съобщи пресцентърът на МС. До този момент не съществува правна рамка, с която да се регулира производството и преработването на рози. 

Още по темата

Земеделските стопани ще отглеждат насаждения само от сертифициран посадъчен материал. Ще се регламентират взаимоотношенията между производители и преработватели, чрез сключването на договори за изкупуване на цвят от маслодайна роза.

Приемането на закона се налага поради настъпилите през последните години процеси на масово създаване на насаждения от маслодайна роза с неясен и разнороден сортов състав, различни стопански качества и свръхпроизводство на розовия цвят, се казва в съобщението.

Припомняме, че свръхпроизводството през 2018 г. доведе до ниски изкупни цени, напрежение и протести в сектора. В отговор агроминистерството подготви законодателството за маслодайната роза.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кога ще се откриват по-лесно банкови сметки от чужденци?