Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Здравната каса излезе с ново решение за обработка на рецепти

Аптеките няма да получават средства за изцяло реимбурсираните лекарства, но ще имат право на надценка за медикаментите до 10 лв.

Здравната каса излезе с ново решение за обработка на рецепти

Снимка: Pixabay

Здравната каса излезе с ново решение по въпроса с отпадането на таксата от 2 лева за напълно платените лекарства. В края на миналата година МЗ обеща, че заплащането от касата остава, но днес фондът предлага нов вариант.

Здравната каса и Българския фармацевтичен съюз са се договорили за това, съобщават от пресцентъра на НЗОК.

В Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) и Закона за бюджета на НЗОК 2019 г. не е регламентиран механизъм касата да заплаща средства на аптеките за обработка на рецепти за 100% платените от фонда медикаменти. Затова е взето решение да се регламентира нормативно друг вариант - аптеките да получават надценка за лекарствата, които са напълно платени и чиято стойност е до 10 лв. Според анализa на касата делът на тези медикаменти формира 76% от всички напълно реимбурсирани медикаменти. 

Още по темата

Фармацевтите ще получават по-малко за тях с новите условия, защото надценката за лекарствата до 10 лв. при аптеките е 20% от стойността им или максимум 2 лева.

„По този начин аптеките ще продължат да отпускат лекарствени продукти, които са най-масово (около 76%) предписваните и отпускани - за напълно реимбурсираните лекарства. Така се осигурява и гарантира безпрепятственият достъп на повече пациенти до терапия с тези лекарствени продукти“, посочват от НЗОК.

Друга от постигнатите между фонда и фармацевтите договорености е свързана с начина, по който ще се заплащат лекарствата, покрити напълно от касата.

Според договорката, когато търговците на едро са снабдили аптеките с такива медикаменти на стойност по-ниска от определената за реимбурсиране от НЗОК, Касата ще заплаща по-ниската стойност. Във връзка с това нормативно ще бъде регламентиран механизмът за контрол по прилагане на новото правило, включително и правомощията на контролните органи на НЗОК за проверка и достъп до съответната документация.


 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БДЖ се заема отново с проекта за нов подвижен състав