IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса орязва наполовина плащанията към частните болници

Положението е неравностойно спрямо държавните и общинските, които въпреки задлъжнялостта, ще бъдат отново дотирани, смятат от сдружението на частните болници

16:36 | 15.10.13 г.
Здравната каса орязва наполовина плащанията към частните болници

Националната здравноосигурителна каса е изпратила писма до частните болници, с които ги предупреждава, че ще изплати eдва 30-40% от дейността им. Реално извършената от тях дейност ще бъде възстановена в размер на не повече от 60% от изработеното в най-натоварените месеци до края  на годината, съобщават от Националното сдружение на частните болници.

Това води до сериозен риск, който в най-висока степен ще засегне пациентите, заяви днес на пресконференция в БТА д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници и изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда". 

По думите му налагането на подобно административно ограничение ще затрудни изключително много дейността на частните болници и ще ги постави в неравностойно положение спрямо държавните и общински болници, които въпреки задлъжнялостта им в размер на общо половин млрд. лв. ще бъдат отново дотирани от държавата.

Д-р Методи Янков, управител на МБАЛ "Сердика", отбеляза, че забавянето на плащанията към болниците противоречи на европейска директива, според която закъснението не може да бъде повече от 60 дни. Янков попита защо частните болници нямат достъп до европейско финансиране, а в същото време с пари по проекти се финансирали "губещи болници в периферията". Янков заяви още, че известни лекари имат много силни интереси в държавните болници.

Недофинансирането на болниците води до задлъжнялост към банки, към фирми-доставчици, към държавата и към лекарския екип, който няма как да мисли качествено за пациента, което поставя в риск самия пациент, посочи д-р Тодор Хинов, управител на МБАЛ "Акита Медика" в Севлиево.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още