IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: Няма липса на лекарства на национално ниво

Той отново призова хората да не прилагат самолечение и да не се презапасяват с медикаменти

19:17 | 13.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В момента няма липса на медикаменти на национално ниво. Във всички аптеки в София има доставени количества азитромицин и нискомолекулярен хепарин. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг тази вечер.

Министърът за пореден път подчерта, че азитромицинът и всички други медикаменти, които се изкупуват от търговската мрежа, не лекуват коронавирус. Той отново призова хората да не прилагат самолечение и да не се презапасяват с медикаменти. 

„Няма липса на медикаменти и на национално ниво и в самите аптеки. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват по различни причини за профилактика и за увеличаване на имунитета. Така че още веднъж моля хората да не се презапасяват с медикаменти, това е абсолютно ненужно, имаме достатъчни количества“, коментира здравният министър.

Във връзка с днешната реакция на прокуратурата, която нареди здравните власти да направят проверка заради сигнали за недостиг на лекарства, Ангелов обясни, че това е свързано с възможността за реекспорт на някои лекарства от България, тъй като те се търсят и в чужбина.

Той обаче посочи, че изнасянето на медикаменти от България за страни от ЕС не се заявява като реекспорт от фирмите. „България е част от Европейския съюз. Изнасянето на медикаменти от България към страни от ЕС не е реекспорт, това е търговия в обхвата на ЕС. Така че не става въпрос за заявяване на реекспорт“, каза министърът и добави: „Назначена е проверка, като завърши, ще имате информация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още