IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Значително поскъпват храни и стоки на прага на есента

Ускорената инфлация ще продължи до края на годината и трябва реакция по отношение на доходите, настоява президентът на КНСБ Пламен Димитров

11:40 | 14.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лошият климат е причината за поскъпването на храните. Това заяви пред БНТ в коментар коя е причината за повишението на цените на основни храни, стоки и услуги председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов.

„Климатът достави малко по-малки количества на пазара и е нормално това да се случва при плодовете и зеленчуците. През август разликата в потребителската кошница беше 10 лева, а до 14 септември тя е 6 лева“, отбеляза той.

Конкуренция и поскъпване

По думите му вече има успокояване на пазара. „И то е може би, защото излизаме от активния туристически сезон и имаме и едно успокояване в търсенето", уточни Иванов.

Той посочи, че доматите за първата седмица на септември са на нивата от миналата година, а пиперът, зелето и краставичките също са по-скъпи с няколко процента.

„В момента зелето е с три стотинки по-скъпо от миналата година. При ябълките, лимоните и прасковите цените се запазват същите от миналата година“, направи сравнение експертът.

Неговите очаквания са, че през септември, който „върви като стабилен месец“, туршията обаче ще поскъпне между 5-10% в зависимост от вложените продукти.

„Цените на ориза и варивата падат, фасулът е под нивата от 2014 г., захарта е с 3% нагоре. При млечните продукти изменението също е с 5%, при яйцата и пилешкото е същото положение и цените са едни и същи от десет години“, каза Иванов. Той отчете, че с 40% спрямо миналата година се изменя цената на олиото.

„В момента имаме супер реколта, имаме свръхзърнена реколта при пшеницата и на слънчогледа, така че се очертава понижаваща се тенденция на поевтиняване на олиото", увери председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Иванов е на мнение, че „претоварването на играчите на конкурентната среда на пазара отива в цените на продуктите“.

„Друг е въпросът, че потребителят лесно може да регулира процеса, като види разликата в цените, уточни той и смята, че по отношение на храните пазарът е "най-висококонкурентния", а условията са близки до перфектната конкуренция. – Там дори и да искаме да произведем бърза динамика, не е възможно.“

Ускоряване на инфлацията

„Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината“, прогнозира президентът на КНСБ Пламен Димитров по Нова ТВ. По думите му инфлацията на годишна база е към 4-5%.

„Тя, разбира се, се усеща най-силно от хората с най-ниски доходи. Да припомним, че около 500 хиляди българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни – те най-силно усещат тази потребителска кошница”, убеден е синдикалистът.

Димитров припомни, че са поскъпнали и горивата. „Увеличението при бензина и дизела е с над 20%. Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, изчислява Димитров. – Следващият пример са краставиците – 36%. Няма причина те да поскъпват!”

Той обясни и защо има такова поскъпване.

„Около 15 трилиона долара и евро се емитираха последните две години в САЩ, Европа и Япония. Всичко това вече се появява на пазара. При възстановяването на икономиките поскъпват основни стоки и услуги”, обясни лидерът на КНСБ.

Димитров посочи, че това е средно ниво на инфлацията, но напомни, че хората с ниски доходи усещат много силно поскъпването, и допълни, че издръжката на живот за тричленно домакинство е нараснала с около 100 лева.

„Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите", категоричен е синдикалистът и потвърди, че КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари.

В синдиката изчислиха, че трябва да има ръст поне 12-13% на средните заплати и 17% на минималните.  Според Пламен Димитров минималната заплата трябва да стане 500 евро до 2024 г.

В заключение лидерът на КНСБ припомни, че със 160% е по-скъп природният газ от началото на годината досега и очаква от януари цената на парното да поскъпне поне с 10-ина процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още