IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изпрати най-лошия си месец от ноември

И трите основни индекса отвъд Океана записаха спад от над 3% през февруари

23:59 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси поеха в различни посоки във волатилна сесия в понеделник, а инвеститорите наблюдаваха развитията след руското нахлуване в Украйна, включително новите санкции от САЩ и съюзниците им, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 166,15 пункта и завърши на ниво от 33 892,60 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбеляза спад от 0,24% до ниво от 4373,94 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite обаче постигна силен ръст в края на сесията и изплува на зелена територия с повишение от 0,41% до 13 751,40 пункта.

Движенията на индексите в понеделник слагат край на бурен февруари за акциите, като всички основни индекси записаха рязък месечен спад.

Волатилната сесия се случва на фона на сътресенията заради конфликта между Русия и Украйна, при който украински сили държат ключови градове, включително столицата Киев. Представители на двете страни проведоха преговори близо до границата с Беларус в понеделник.

Книжата на компании в областта на отбранителната индустрия като Lockheed Martin и Northrop Grumman поскъпнаха със съответно 6,7% и 7,9%. Акциите на компаниите в областта на киберсигурността също се преставиха силно, като книжата на Crowdstrike поскъпнаха със 7,4% и помогнаха за ръста на Nasdaq.

Банковите акции бяха под натиск, като книжата на JPMorgan поевтиняха с 4,2%, а тези на Citigroup изгубиха 4,4% от стойността си.

Доходността по държавните ценни книжа отбеляза рязък спад, като тази по бенчмарковите 10-годишни ДКС се понижи с 0,16% до 1,822%, а доходността по 30-годишните облигации също е надолу до 2,159%.

Понижаването на доходността по облигациите може да е помогнала на технологичния индекс Nasdaq Composite да се представи добре, тъй като ориентираните към растеж акции обикновено се представят силно, когато доходността намалява. Книжата на Tesla поскъпнаха със 7,5% в понеделник.

Валутните пазари бяха основна област на волатилност в понеделник. Руската централна банка повиши над два пъти ключовата си лихва до 20% спрямо 9,5% в отговор на валутните колебания, при които рублата изгуби почти 22% от стойността си спрямо долара. Руската валута достигна рекордно дъно спрямо долара рано в понеделник.

През уикенда САЩ се присъединиха към съюзниците си в Европа и Канада в решението за изключване на ключови руски банки от системата SWIFT. Тя свързва над 11 хил. банки и финансови институции в над 200 страни и територии.

Освен това САЩ и европейските им съюзници предприеха действия и срещу централната банка на Русия, като на практика замразиха резервите в чуждестранна валута на страната.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,11% до 96,72 пункта. Еврото поевтиня с 0,02% до 1,122 долара, а паундът е нагоре с 0,01% до 1,342 долара. Спрямо йената щатските пари останаха на почти непроменено ниво от 114,98 йени за долар. 

Понеделник е последният ден за търговията през февруари и дори със силното рали в края на миналата седмица трите основни американски индекса записаха спад от над 3% за месеца. Dow се представи най-зле с понижение от 3,5%, като отчете най-лошия си месец от ноември.

Индексите отвъд Океана, особено технологичният Nasdaq, вече бяха поели по спиралата надолу преди нашествието в Украйна.

На стоковите пазари фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха със 7% до 99 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент също прибавиха 7% към стойността си до 105 долара за барел. Фючърсите върху природния газ леко поевтиняха.

Петролните акции обаче се представиха смесено. Търгуваните в Лондон акции на BP и Shell поевтиняха чувствително, след като компаниите обявиха, че ще прекъснат връзките си с руски енергийни фирми. Цената на акциите на Occidental Petroleum се повиши с близо 13%.

Книжата на компаниите в областта на слънчевата енергия поскъпнаха, като Enphase Energy прибави над 8% към стойността си, тъй като конфликтът усили притеснението на някои държавни ръководители към фосилните горива.

Русия затвори фондовата си борса в понеделник, но VanEck Russia ETF записа спад от 30% в американската търговия. Книжата на европейските банки с голяма експозиция към Русия, включително Deutsche Bank, се разпродаваха рязко в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още