IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е привлякла почти половината средства, инвестирани в ICO на глобално ниво

Първичните предлагания на криптовалути се превърнаха в истинска златна мина за предприемачите в дигитални валути

12:23 | 30.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Почти половината средства, насочени към първични предлагания на криптовалути (ICO) през последните години, са били привлечени в Европа, показа ново проучване, публикувано в четвъртък и цитирано от Ройтерс.

Според доклада на Atomico – една от водещите европейски компании за рисков капитал – европейските компании са привлекли 1,76 млрд. долара чрез ICO от 2014 г. насам, което представлява 46% от средствата в цял свят.

Първичните предлагания на криптовалути се превърнаха в истинска златна мина за предприемачите в дигитални валути. Те захранват бързия ръст в стойността на криптовалутите тази година, което пък доведе до опасения за балони, особено след като биткойнът поскъпна с над 1000% от началото на 2017 г.

Проучването на Atomico се базира на данни от 2014 г. насам, събрани от американската TokenData, макар че над 90% от активността при ICO-тата се е случила тази година, казва изследователят Рики Тан.

Швейцария е привлякла почти половината от сумата в Европа – 828 млн. долара, или 47%, от средствата за ICO в региона. Това се случва основно чрез фирми, регистрирани в Цуг – регион с ниски данъци в близост до Цюрих, който е и дом на много от топ трейдърите на суровини, казва Тан.  

За сравнение, Северна Америка е привлякла 1,08 млрд. долара от ICO, което представлява 28% от глобалния пазар, събрал около 3,8 млрд. долара чрез емитиране на нови видове дигитални валути.

Докладът прогнозира, че повечето европейски компании за рисков капитал ще започнат да участват в ICO от следващата година, преодолявайки историческата си съпротива към това, което мнозина смятат за нерегулирана конкуренция на традиционното рисково финансиране.

Големи американски компании за рисков капитал като Andreesen Horowitz и Union Square Ventures вече инвестират при събирания на капитал чрез ICO, подобно на някои по-нови европейски фондове, като германския Blueyard Capital.

Най-развитите фондове в региона обаче все още не участват“, се казва в доклада на Atomico. “Това ще се промени през 2018 г.“.

Първичните предлагания на криптовалути функционират като алтернатива на традиционните регулирани средства за набиране на капитал чрез емитиране на публични фондови пазари или частни инвестиции от инвеститори с рисков капитал и други.

Новият механизъм за набиране на средства процъфтява на нерегулираните пазари, където инвестиционният капитал е оскъден. Китай и Южна Корея забраниха продажбата на дигитални валути, а Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ обмисля по-строги правила.

Швейцария заедно с Германия и Австрия задминават други части на Европа с привлечени средства - в размер на 976 млн. долара – три пъти повече от финансирането в ICO в Централна и Източна Европа и четири пъти от това във Великобритания и Ирландия.

Що се отнася до броя на стартираните ICO проекти обаче, Централна и Източна Европа са много по-напред с общо 162 проекта спрямо 90 във Великобритания и Ирландия. За цяла Европа те са общо 446.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още