IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски милиардери придвижват суперяхтите си към Малдивите

Най-богатите руснаци са изгубили общо 83 млрд. долара от богатството си тази година

20:48 | 03.03.22 г.
<p>
	Яхтата на руския милиардер Олег Дерипаска е закотвена край бреговете на Мале.&nbsp;<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Яхтата на руския милиардер Олег Дерипаска е закотвена край бреговете на Мале. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Най-малко пет суперяхти на руски милиардери са закотвени или плават в сряда към Малдивите, страната в Индийския океан, която няма договор за екстрадиция със САЩ, показват данни, проследяващи движението на корабите, цитирани от Ройтерс.

Пристигането на плавателните съдове в архипелага край бреговете на Шри Ланка следва налагането на строги западни санкции на Русия в отговор на нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Суперяхтата „Клио“, която е собственост на Олег Дерипаска, основател на алуминиевия гигант Русал, срещу когото има наложени санкции на САЩ през 2018 г., е закотвена край бреговете на столицата Мале, съобщава компанията за проследяване на корабоплаването MarineTraffic.

„Титан“, която е собственост на съоснователя на компанията за производство на стомана „Евраз“ Александър Абрамов, е пристигнала на 28 февруари.

Още три яхти, които са собственост на руски милиардери, са били видени да плават във водите на Малдивите в сряда, показват данните. Те включват 88-метровата „Нирвана“, която е собственост на най-богатия руснак Владимир Потанин. Повечето плавателни съдове са били видени за последно закотвени в пристанища в Близкия изток по-рано тази година.

Говорител на правителството на Малдивите не е отговорил на молба за коментар.

САЩ съобщиха, че ще предприемат строги действия за изземване на собственост на санкционирани руснаци.

„През идващата седмица ще създадем многонационални трансатлантически сили за бързо реагиране, за да установят, проследят и замразят активи на санкционирани руски компании и олигарси – техните яхти, имения и всякакви други неправомерно придобити печалби, които успеем да открием и замразим в съответствие със законите“, съобщи Белият дом в Twitter в неделя.

Вашингтон наложи санкции на Дерипаска, както и на други влиятелни руснаци през 2018 г. заради връзките им с президента Владимир Путин след предполагаема руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г., която Москва отрича.

Ултрабогатите руснаци, които са сред 500-те най-богати хора в света, са изгубили общи 83 млрд. долара тази година, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

Нетното богатство на президента на Лукойл Вагит Алекперов се е стопило с около 13 млрд. долара тази година, най-големия спад сред 22-та руски милиардери в индекса на Bloomberg. В понеделник търгуваните в Лондон книжа на петролната компания се сринаха с 62,8%.

Генадий Тимченко, един от първите олигарси, които бяха санкционирани от Великобритания, е изгубил почти половината от нетното си богатство тази година, като то е намаляло до 10,6 млрд. долара. Друг акционер в компанията „Новатек“ Леонид Михелсон е изтрил 10,2 млрд. долара от богатството си през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още