IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing готви партньорство с бразилски производител

Евентуалното споразумение с бразилската Embraer ще даде на американския производител нов тласък в сектора на регионални летателни средства

11:01 | 22.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският самолетен производител Boeing обмисля „потенциално обединение“ с бразилската Embraer SA, съобщиха двете компании. Това значително ще засили присъствието на Boeing на силно конкурентния сектор на регионалните самолети, предава Bloomberg.

Сред обсъжданите варианти е създаването на съвместно предприятие, което да позволи на двете компании да споделят активи и да извършват кръстосани продажби на тяхната взаимно допълваща се гама от самолети, съобщи източник, запознат с преговорите.

Засега компаниите не разкриват повече подробности около своето партньорство, което според тях все още е в процес на обсъждане и трябва да получи одобрението на бразилското правителство и регулаторни органи, както и на акционерите на Embraer.

Бразилия притежава т. нар. "златна акция"* в производителя, която дава на властите правото на вето върху евентуално придобиване. Президентът Мишел Темер вече е дал сигнал за действия в тази насока. Според съобщения в местните медии той е заявил по време на среща с министъра на отбраната Раул Юнгман и командира на военновъздушните сили Нивалдо Росато, че няма да позволи контролът върху местния производител да отиде в чужди ръце. 

„Националната гордост е важен фактор тук, който може да определи структурата на тези споразумения“, посочва Робърт Спингарн, анализатор в Credit Suisse Group AG, цитиран от Bloomberg. По думите му в някои случаи съвместните предприятия биха могли да бъдат по-добър вариант в сравнение с пълното сливане.

Евентуалното придобиване, което ще увеличи производствената база на Boeing извън САЩ за първи път, е най-голямото за компанията, откакто тя купи своя американски конкурент McDonnell Douglas Corp. през 1997 г. Но дори и отношенията между двата производителя да останат на ниво партньорство, това ще даде на Boeing възможност за достъп до сектора на самолетите до 100 места. Компанията се нуждае от това, след като нейният конкурент Airbus SE договори през октомври правото да поеме контрол върху програмата на канадската компания Bombardier за производство на CSeries.

Американските депозитарни разписки на Embraer отбелязаха рекорден ръст от 22% до 24,42 долара при затварянето на сесията в Ню Йорк. Акциите на Boeing поевтиняха с 1% до 295,03 долара за брой.

Досега Boeing и Airbus бяха фокусирани върху производството на по-големи летателни средства, оставяйки на заден план самолетите със 100 или по-малко места, които имат почти същите разходи за производство, но се продават на по-ниска цена. Възможността за сделка с Embraer увеличава шансовете за установяване на дуопол на Boeing и Airbus, който да се разпростре и в сектора на регионалните самолети, където конкуренцията на производители от Канада, Китай, Русия и Япония се засилва.

*Златната акция е акция с право на глас в една компания, особено такава, която е била приватизирана. Притежаването на такава акция може да предпази компанията от поемане на ръководството ѝ от други фирми и дава право на притежателя на тази акция да налага определена политика в управлението на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още