Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Мобилни разплащания

Коронавирусът ускорява отмирането на кеша

Пандемията подпомага промяната в посока дигитални портфейли и валути

Коронавирусът ускорява отмирането на кеша

Снимка: Getty

Животът ни ще се промени след Covid-19, включително местата, които посещаваме, хората, с които се срещаме, начина ни на пътуване и как плащаме за всичко това. През последните пет седмици не съм се докосвал до монета или банкнота, като вместо това разчитам изключително на електронни платежни системи и кредитни карти, които само аз пипам, пише за Financial Times Гари Кон, бивш директор на Националния икономически съвет в САЩ.

Той казва, че не е единственият. Онлайн търговци като Alibaba и Amazon процъфтяват, а все повече и повече физически магазини се пренасочват към системи, където поръчвате предварително, плащате по телефона и получавате стоката от колата си. Дори фирми, които от десетилетия се съпротивляват на кредитните карти - пекарни във Франкфурт, работещи само с кеш, и психотерапевти от Ню Йорк, приемащи само чекове, приветстват или дори изискват цифрово плащане.

Още по темата

Валдис Домбровскис, заместник-председателят на Европейската комисия по финансовите услуги, се опитва да подпомогне процеса. Наскоро той туитна, че „е време да смените монетите си с разплащателни карти - по-безопасен начин, ограничаващ коронавируса.“

Дали ще изоставим практика, която датира отпреди около 7000 години в Месопотамия? През вековете физическите пари са еволюирали от жетони, които представляват стоки в складове, през благородни метали до сегашната ни система, използваща монети и хартиени и пластмасови банкноти, основаваща се на доверието в централните банки.

Пандемията от коронавирус и нашите усилия за намаляване предаването му ни карат да се запитаме дали сме надраснали нуждата да носим и преместваме пари във физическа форма. Вече разполагаме с технологията за плащане по чисто дигитален начин и използваме много сигурна биометрична идентификация на мястото на транзакцията. Анализаторът казва, че той самият е инвестирал в биометрично кодиран цифров портфейл и служи като съветник на други два финтеха в тази област. Ако преминем към цифрови разплащания, никой вече няма да носи мръсни банкноти или монети у себе си или да се занимава с чекове.

Това категорично е възможно: 87% от транзакциите в Швеция се извършват дигитално чрез частни компании за разплащане, които обикновено разпределят парите на клиентите в няколко банкови сметки, дадвайки на хората достъп до средствата чрез приложения.

Ако централните банки по света създадат цифрови валути, всеки човек може да има отделна сметка. Тази идея набира скорост. Американският сенатор демократ Шеръд Браун се опита да включи дигиталното банкиране като част от отговора на коронавируса. Той иска Федералният резерв на САЩ да създаде цифрови доларови сметки и портфейли за всички граждани.

Ако това се случи, цялото банкиране ще се осъществява чрез дигитален скелет и портфейл. Банкоматите и банковите клонове, които вече биват затваряни, ще се превърнат в отживелица. Доходите ще се депозират директно в портфейла на даден човек и ще бъдат изразходвани направо от него.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (28)

   1| 2| 3    
1
 
3
 
28
Dr. Vatnikov до: michaelis23
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Речникът и мислите ти идеално те описват, дишуошинг спешълисте от павилиона за шауарма на Махмуд.
2
 
3
 
27
преди 2 седмици
надай се булка на салам .... :)) ако "отмре" този ше дое друг и така нататък, а тая псевдо снимка с пичкенкойна видехме кво стана как март се изпари и неговата псевдо стойност и то за аламинут как имаше някво си предаване, така чеее с тез статийки просто лапaйте и се потапяйте .... :))
1
 
2
 
26
преди 2 седмици
Кеш, в брой и на ръка! Това е начина да не позволяваме на правителствата да ни манипулират. Кешовите разплащания дават реално усещане за харчене на пари, електронните са точно на обратното. Както каза някой по-долу, когато изчезнат офшорките, тогава може да се замисля.
А иначе Виза и Мастъркард харесват това.
1
 
2
 
25
mirodes до: mariata
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Е то по тая логика никой няма да плаща данъци,щото ще отчита повече разходи от приходи.Въпросът е,че като му се плати в кеш никой няма как да знае,че този човек има приходи.Като е по банков път всичко ще се отчете и вече е рабита на данъчните да разберат дали разходите са му реални.
1
 
2
 
24
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
докато съществуват данъчни убежища, а.к.а. офшорки, всеки дебат е излишен и всеки платен лев данък е кражба от джоба на работещия!
... и до тогава кеша ни е много нужен като данъчно убежище! после може пак да горим.

Още от