IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът ускорява отмирането на кеша

Пандемията подпомага промяната в посока дигитални портфейли и валути

18:36 | 09.05.20 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

За приблизително 1,7 милиарда души по света, които нямат банкови сметки, правителствените портфейли биха им предоставили по-широк достъп до онлайн услуги и пазари и биха им помогнали да избегнат кредиторите до заплата и услугите за чекиране.

Ползите от това отиват отвъд здравето и безопасността. Всеки бизнес, особено малкият, би имал дигитална счетоводна книга за своите парични потоци и продажби. Това би затруднило служителите или посредниците да злоуптребяват с пари, защото клиентите ще плащат директно към цифровия портфейл на продавача.

Много незаконни предприятия биха били фактически извадени от бизнеса или поне биха били много по-видими и подлежащи на облагане с данък върху продажбите и печалбата. Да помислим за Калифорния, която налага 15 на сто акциз върху лицензираните продавачи на канабис, докато черният пазар избягва данъка. Според оценките на щата регулираният пазар обхваща по-малко от една трета от дейността.

Дигитализирането на плащанията също би направило много по-лесно за хората да изчисляват и подават декларации за данъците върху доходите си, а правителствата да бъдат по-сигурни, че им се плаща. Има последствия за поверителността, свързани с достъпа до индивидуални и корпоративни портфейли от правителствата, които би трябвало да бъдат обмислени, но помислете колко по-бърз и ефикасен може да стане данъчният процес.

В САЩ цифровите портфейли биха подобрили коренно способността на правителството да помага на хората и малките предприятия в тази пандемия. Американците, които се регистрираха за директен депозит, получиха икономическите помощи много по-бързо от онези, които чакаха за хартиени чекове, а правителството все още изгражда капацитета си да изпраща предплатени дебитни карти на онези без банкови сметки. В безкешова икономика с индивидуални цифрови сметки тези излпащания биха се случили много по-бързо.

Промяната няма да се случи веднага. Шведската централна банка прави ранни тестове на eлектронна крона, а Маршаловите острови миналата есен обявиха плановете си за изграждане на цифрова валута. Усилията на Facebook да създаде частна дигитална валута обаче се натъкнаха на регулаторна бариера.

Възходът на цифровите портфейли също така може да застраши достъпа на банките до депозитите, от които се нуждаят за генериране и обслужване на заеми. Кредиторите обаче биха могли да се адаптират, играейки ролята на попечители на дигиталната валута в портфейлите и плащайки лихви по салдата.

Така или иначе, бавното навлизане на цифровите валути получи гигантски тласък от пандемията. Промяната ще бъде разрушителна, но очевидно е скок в правилната посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Речникът и мислите ти идеално те описват, дишуошинг спешълисте от павилиона за шауарма на Махмуд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
надай се булка на салам .... :)) ако "отмре" този ше дое друг и така нататък, а тая псевдо снимка с пичкенкойна видехме кво стана как март се изпари и неговата псевдо стойност и то за аламинут как имаше някво си предаване, така чеее с тез статийки просто лапaйте и се потапяйте .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
Minka
преди 3 години
Кеш, в брой и на ръка! Това е начина да не позволяваме на правителствата да ни манипулират. Кешовите разплащания дават реално усещане за харчене на пари, електронните са точно на обратното. Както каза някой по-долу, когато изчезнат офшорките, тогава може да се замисля. А иначе Виза и Мастъркард харесват това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
mirodes
преди 3 години
Е то по тая логика никой няма да плаща данъци,щото ще отчита повече разходи от приходи.Въпросът е,че като му се плати в кеш никой няма как да знае,че този човек има приходи.Като е по банков път всичко ще се отчете и вече е рабита на данъчните да разберат дали разходите са му реални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
докато съществуват данъчни убежища, а.к.а. офшорки, всеки дебат е излишен и всеки платен лев данък е кражба от джоба на работещия! ... и до тогава кеша ни е много нужен като данъчно убежище! после може пак да горим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
Приятелю, повярвай ми - който е решил да не плаща данъци, ограничаването на кеша няма да го спре, нито пък ще вдигне събираемостта на данъците. Това, което ти визираш е друг проблем и няма нищо общо с кеша. Основният приход за фиска е ДДС, а той се краде само по банков път. Данък печалба се прави от разлика между приход и разход. Тези, които сега не отчитат приход, не отчитат и разход. После пропорционално ще отчетат и по-голям разход и по-голям приход, а данъкът ще остане същия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
mirodes
преди 3 години
Е та аз ли съм най-големият балък да си плащам всички данъци,а един съсед вдигна къща за 200 хиляди лева ,без да е платил и един лев данък на доходите?Той се занимава с ремонти и всичко му се плаща кеш,без да се отчита никъде.Зъболекарите и те касови бележки не издават.Почти половината работещи пък се осигуряват на МРЗ.Аман от тарикати в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Да ползвам буркан ли каза? Аз викам да ги скрия под задната седалка на Москвича. И един съвет към всички млади, не изпоузвайте интернет защото могат да ви следят и да ви хакнат данните и парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Средновековието безкешово ли е било, че го представяш толкова мрачно? Няма да можеш да ходиш на ***? Кой филм да гледам за да се образовам-''Обществен враг''? Ти си чел Оруел, сериозно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 3 години
ЯВНО СИ МЛАД И РАБОТИШ НА ПРИНЦИПА : чукне -пукне. ДА ЗАДЕЛЯШ ПАРИ ЗА ЧЕРНИ ДНИ ИЗОБЩО НЕ ТИ Е В ГЛАВАТА.Пък и защо ли да го правиш , когато навярно вместо теб това го правят твоите близки. Подобни на вас бяхме и ние на блади години така, че не ви осъждам за поведението. ДАЙ БОЖЕ ЖИВОТ И ЗДРАВЕ ВИ ЖЕЛАЯ , но и вие ще остареете и ще помъдреете. Идва момент като този с пандемията в който трябва да извадите РЕЗЕРВИТЕ които са БЕЛИ ПАРИ ЗА ЧЕРНИ ДНИ. ТОЧНО ТЕЗИ ПАРИ, които ще се наложи един ден да заделяте за БЪДЕЩЕТО на тези които създавате като ваше наследство е по добре да са в КУПЮРИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ БАНКИ , отколкото в ПАСИВИТЕ НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ чиито активи в повечето случаи са НАДЦЕНЕНИ И ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИ. Можеш и да не приемаш това мое мнение, но то е натрупано с опита на преминалите кризите от 1990 год , 1994 год. , 1996-97 год и 2014 с КТБ. Съветвам те да заделяш резерви и се САМООГРАНИЧАВАШ в плащанията, защото не винаги ще си млад и с възможности да правиш пари. Идва време и да остарееш и плащаш КЕШ на търговците наречени лекари и да кърпиш пенсията си със СПЕСТЕНИТЕ КЕШОВИ ПАРИ. Възползвай се от БАНКОВИТЕ ТРЕЗОРИ за да съхраниш РЕЗЕРВИТЕ СИ АКО ТЕ СА ГОЛЯМА ЦИФРА , а ако са незначителна е добре да ползваш БУРКАН БАНК. И да не дава ГОСПОД да стигаш по ситуация да мяташ пачки през терасата на телефонни измамници. Последното е нещо срещу, което никой не е заспахован.Просто старост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още