IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът ускорява отмирането на кеша

Пандемията подпомага промяната в посока дигитални портфейли и валути

18:36 | 09.05.20 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

За приблизително 1,7 милиарда души по света, които нямат банкови сметки, правителствените портфейли биха им предоставили по-широк достъп до онлайн услуги и пазари и биха им помогнали да избегнат кредиторите до заплата и услугите за чекиране.

Ползите от това отиват отвъд здравето и безопасността. Всеки бизнес, особено малкият, би имал дигитална счетоводна книга за своите парични потоци и продажби. Това би затруднило служителите или посредниците да злоуптребяват с пари, защото клиентите ще плащат директно към цифровия портфейл на продавача.

Много незаконни предприятия биха били фактически извадени от бизнеса или поне биха били много по-видими и подлежащи на облагане с данък върху продажбите и печалбата. Да помислим за Калифорния, която налага 15 на сто акциз върху лицензираните продавачи на канабис, докато черният пазар избягва данъка. Според оценките на щата регулираният пазар обхваща по-малко от една трета от дейността.

Дигитализирането на плащанията също би направило много по-лесно за хората да изчисляват и подават декларации за данъците върху доходите си, а правителствата да бъдат по-сигурни, че им се плаща. Има последствия за поверителността, свързани с достъпа до индивидуални и корпоративни портфейли от правителствата, които би трябвало да бъдат обмислени, но помислете колко по-бърз и ефикасен може да стане данъчният процес.

В САЩ цифровите портфейли биха подобрили коренно способността на правителството да помага на хората и малките предприятия в тази пандемия. Американците, които се регистрираха за директен депозит, получиха икономическите помощи много по-бързо от онези, които чакаха за хартиени чекове, а правителството все още изгражда капацитета си да изпраща предплатени дебитни карти на онези без банкови сметки. В безкешова икономика с индивидуални цифрови сметки тези излпащания биха се случили много по-бързо.

Промяната няма да се случи веднага. Шведската централна банка прави ранни тестове на eлектронна крона, а Маршаловите острови миналата есен обявиха плановете си за изграждане на цифрова валута. Усилията на Facebook да създаде частна дигитална валута обаче се натъкнаха на регулаторна бариера.

Възходът на цифровите портфейли също така може да застраши достъпа на банките до депозитите, от които се нуждаят за генериране и обслужване на заеми. Кредиторите обаче биха могли да се адаптират, играейки ролята на попечители на дигиталната валута в портфейлите и плащайки лихви по салдата.

Така или иначе, бавното навлизане на цифровите валути получи гигантски тласък от пандемията. Промяната ще бъде разрушителна, но очевидно е скок в правилната посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Вендинг автоматите без никакъв проблем работят и с карти. Не си виждал такива просто.На пазара какво пречи да се ползва POS? Пречи когато искаш да заобикаляш закона, иначе не е проблем. Но да си призная, нашите закони понякога и да искаш не можеш да не заобиколиш, така че може и да имаш право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
driverf1
преди 4 години
Докато не ми се гарантира,че парите които притежавам в моята сметка никой по никакъв повод никога не може да ги блокира,тогава ще си помисля.....При положение че ти блокират сметката,от този момент до разблокирането ти се превръщаш в господин никой,без никаква ликвидност и без пукната пара в джоба си и не се знае къде ще те настигне този голям проблем.....,затова аз си нося едни около 2000 евро в себе си и тогава мога спокойно да ползвам картата си .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
Агресивен бик
преди 4 години
Пълни глупости! Тия дето казват, че на кеша му е изпята песента не са наред с главата. Нали се сещате, че има места не който просто няма как да ползваш банкова карта. Пазари, улични търговци, вендинг автомати и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Кеш винаги ще си има.По-скоро идеята е да се търси проследяемост на парите, така, че да се ограничи нелегалния бизнес.Но идеята няма да проработи, минаваш през някое крипто и си чисто нов. Това е големия плюс на децентрализираните валути.Кеша ще си остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
Абе въобще "пандемията" много работа ше свърши ... уж случайно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Ivan N.
преди 4 години
И не само това. Представи си, че например някоя калинка от НАП реши да ти запорира сметката (да кажем фирмена), ако в даден момент си станал по някакъв начин неудобен на властта. Съответно никой не може да изтегли пари и да ти ги даде в брой, защото просто кеш няма. В държави като нашата това може да прерастне в репресия. Статията подчертава, че за да се случи това, хората ттябва да имат доверие в централните банки. Е, как да им имам доверие, като те и в момента печатат пари като луди?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
mrynmryn
преди 4 години
Ами другия път прати парите по плик в пощата, че видиш ли, никой да не те разследва, пък ако стигнат парите до тях, можеш да почерпиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
vstoykov
преди 4 години
Трябва да се борим против опитите да ни отнемат правото да ползваме хартиени пари.Законите против прането на пари и финансирането на тероризма принуждават доставчиците на платежни услуги все повече да влошават услугите си - блокират сметките на нищо неподозиращи клиенти и ги оставят без достъп до парите им за неопределено време.Все повече хора стават жертва на тези автоматични системи.Ето един пример от скоро:"9ти ден не мога да си вляза в приложението, всеки ден пиша на съпорта и само веднъж съм получил отговор, че ще се свържат с мен, когато щели да са готови с проверката на акаунта ми. Бях на лечение в Германия, майка ми ми пращаше пари от Англия (съответно в GBP) превалутирах ги в EUR, за да си плащам задълженията, също съм пращал пари в лева на баща ми, който си беше в БГ. Пазарувал съм онлайн. Последно един приятел ми върна пари, които му бях дал на заем, и аз веднага ги пратих на друг приятел, от когото бях заел пари."Потърсете статията "Законите против прането на пари се превръщат в заплаха - все повече хора стават жертва на тези закони", където давам други примери за подобни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още