IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои страни плащат на хората да се придвижват с велосипед до работа?

Проучване показва, че хората, които пътуват с велосипед до работа, се радват на 45% по-нисък риск от развитие на рак и 46% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания

15:00 | 12.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Колоезденето ви помага да влезете във форма и да намалите емисиите. За много хора придвижването до работното място обикновено означава задръствания от автомобили или претъпкан обществен транспорт, пише Euronews.

Но в цяла Европа все повече и повече хора сменят коли и автобуси с велосипеди.

Колоезденето е чудесно за вашето здраве и е фантастична алтернатива на въглеродно-интензивния и отделящ газове транспорт.

Кои страни в Европа имат най-добрите схеми за придвижване с велосипед до работа?

Много държави предлагат подобни схеми - но не всички имат еднакви условия.

Нидерландия предлага надбавка за пробег

Холандците карат велосипед средно по 2,6 км на ден. Ако този модел се приложи в световен мащаб, предполага едно проучване, годишните глобални въглеродни емисии биха спаднали с 686 милиона тона - повече от целия въглероден отпечатък на Великобритания.

Правителството насърчава този здравословен навик, като предлага на пътуващите с велосипед „надбавка за пробег“.

От 2006 г. насам фирмите възнаграждават пътуващите с велосипед по 0,19 евро на километър, разход, който правителството им позволява да приспадат при плащането на данъци. Тази надбавка за пробег беше достъпна само за шофьори, които имат право да я поискат, за да покрият разходите за гориво. Тя беше разширена за велосипедисти през 2007 г. - и тъй като велосипедите не изискват скъп бензин, хората могат просто да приберат парите в джоба си.

Човек, пътуващ с колело по 10 километра на ден пет дни в седмицата, може да спечели около 450 евро годишно от схемата.

Белгийските колоездачи са прегърнали схемата

Белгия предлага подобна схема на Нидерландия, като пътуващите могат да искат 0,24 евро на велосипеден километър. Това е широко разпространено - според Brussels Times един на всеки пет служители на малки и средни белгийски предприятия е получил надбавка за велосипед през първата половина на 2022 г.

Франция увеличава броя на активните велосипедисти

Пътуващите във Франция могат да поискат до 0,25 евро на километър, когато отиват с велосипед на работа, като годишната граница е около 200 евро.

Резултатите от пилотната фаза, в която участваха 18 компании, показаха 50% увеличение на броя на активните велосипедисти.

Италианските правила се различават според градовете

В Италия достъпът до схемите за пътуване до работа с велосипед зависи от това къде живеете, тъй като стимулите варират значително в зависимост от района или провинцията.

Северният италиански град Флоренция току-що въведе схема, която започва от 3 юни и продължава една година. Тези, които оставят колата си и започнат да карат велосипед до работа, ще получат 0,20 евро за всеки километър, изминат с велосипед в рамките на общината, с таван от 30 евро на месец.

Тези, които вече пътуват с колело до работа, ще получават 0,15 евро за всеки километър.

Участниците трябва да се регистрират чрез приложението Pin Bike. Съветът планира да присъжда 100 евро бонуси всеки месец на 200 потребители, които натрупат най-много точки в приложението. Това може да стане чрез изминати километри, както и чрез участие в събития и въпросници.

В Бари – столицата на италианския регион Пулия – пътуващите с велосипеди получават 0,21 евро за всеки километър, който изминават до работа (максимално до 25 евро на месец).

Италианското правителство също предлага на пътуващите ваучери за мобилност за закупуване на нов велосипед.

Великобритания и Люксембург

Някои държави не предлагат пари за километър, но предлагат стимули за закупуване на оборудване.

В Люксембург хората, които пътуват с колело до работа, могат да удържат до 300 евро от личния си данък върху доходите, за да си купят нов велосипед.

В Обединеното кралство служителите на предприятия, включени в официалната схема за пътуване до работа, могат да закупят велосипед чрез своя работодател. Те могат да поискат до 32 процента от действителната цена като данъчни облекчения.

Защо е добра идея да пътувате с велосипед до работа?

В цяла Европа правителствата се стремят да въведат велосипедни мобилни схеми.

В Испания правителството обмисля нова програма, En Bici al trabajo, която ще плаща на персонала да пътува с велосипед до работа.

Има много предимства да се качите на велосипед. Едно проучване показва, че хората, които пътуват с велосипед до работа, се радват на 45% по-нисък риск от развитие на рак и 46% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Избягването на автомобила също е чудесен начин да намалите въглеродния си отпечатък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още