Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Без държавна подкрепа половината авиокомпании ще фалират до юни, твърди IATA

Нискотарифните авиокомпании биха могли да пострадат най-много, дори ако моделът им се запази в дългосрочен план, смята Александър дьо Жуниак

Без държавна подкрепа половината авиокомпании ще фалират до юни, твърди IATA

Снимка: Young-Sam Cho/Bloomberg L.P.

Александър дьо Жуниак, председателят на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), очаква дълбока и дълга криза в гражданската авиация.

Още по темата

„Авиокомпаниите ще загубят повече от половината от приходите си през тази година, без държавна подкрепа половината от авиокомпаниите вероятно ще фалират до юни", каза дьо Жуниак в интервю за германския Handelsblatt. В края на годината само 50 процента от приходите, генерирани през 2019 г., ще бъдат постигнати отново.

Дьо Жуниак смята, че правителствената помощ е неизбежна, но също така се страхува, че с нея може да се стигне и до изкривявания „Държавите, които осигуряват финансова сигурност на своите авиокомпании, ще имат по-стабилни компании“. Ето защо държавите трябва да продадат отново участията си в превозвачите възможно най-скоро.

"Не познавам авиопревозвач, който да не страда. Няма приходи от пътници - товарите са малко по-добре, но това представлява само десет до 15 процента от приходите. Само фирмите за чисти товари се справят добре", казва той.

"Заради кризата някои компании могат да фалират, тогава предложенията ще намалеят. Това може да доведе до по-малко конкуренция и по-високи цени. От друга страна, слабото търсене оказва натиск върху цените. Ще продължим да сме свидетели на настояване за намаляване на емисиите от въздушния трафик, правителствата ще поставят нови изисквания към авиокомпаниите, като например по-малко натоварване на капацитета. В резултат на това нискотарифните авиокомпании биха могли да пострадат най-много, дори ако моделът им се запази в дългосрочен план".

В края на май ръководителят на IATA очаква националните пазари да рестартират дейност, паневропейският бизнес ще бъде възстановен през третото тримесечие, а по-късно и мащабните трансконтинентални полети. Предпоставка за това е споразумение с правителствата за единен нов здравен протокол, за който IATA иска да постигне съгласие в следващите няколко дни.

След това летенето ще бъде значително различно: Предвидени са контролни точки на летищата, където могат да се провеждат бързи тестове за коронавирус. В самолета трябва да има маски и цялостна дезинфекция на всички повърхности, както и на ръчния багаж. Седалки обаче не трябва да остават свободни. Като цяло дьо Жуниак е оптимист: „Жаджата за летене няма да намалее“, заключава той.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Рекорден ръст в новите случаи на коронавирус вече има във всеки регион по света