Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Данните за безработицата в САЩ дават тласък на щатските индекси*

Най-голямата икономика в света е създала 4,8 млн. нови работни места през юни, което е повече от очакваното

Данните за безработицата в САЩ дават тласък на щатските индекси*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват последната си сесия за тази седмица преди националния празник 4 юли с ръстове благодарение на по-големия от очакванията скок на работните места миналия месец, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 268,72 пункта към стойността си и достига ниво от 26 006,07 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредва с 1,15% до ниво от 3151,81 пункта. Технологичният Nasdaq Composite отбелязва ръст от 1,30% до ниво от 10 286,10 пункта.

Но основните индекси на Wall Street ограничиха ръстовете си, след като Ройтерс съобщи, че във Флорида са регистрирани над 10 хил. нови случая на коронавирус за ден.

Boeing допринася за доброто начало на сесията в четвъртък, след като книжата й поскъпнаха с над 1% благодарение на завършването на повторното сертифициране на приземените самолети 737 Max за полети.

Компаниите, които ще се възползват от повторното отваряне на икономиката, също повишават цената на акциите си. Книжата на операторите на круизни кораби Carnival, Norwegian Cruise Line и Royal Caribbean поскъпват с по над 0,6%. Цената на акциите на American Airlines и Southwest нараства съответно с 1,1% и 1,6%. 

Данните за работните места през юни показаха, че 4,8 млн. позиции са били създадени миналия месец, докато икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха 2,9 млн. Безработицата намаля до 11,1% спрямо 13,3% през май, а икономисти предвиждаха 12,4%.

„Икономиката със сигурност върви в посока нагоре“, коментира пред CNBC Джим Паулсен, главен инвестиционен стратег в Leuthold Group, след оповестяването на доклада. „Мисля, че трябва да продължи да го прави, за да даде увереност не само на инвеститорите, но и на компаниите и на потребителите“, допълни той.

По-рано през деня бяха публикувани и данните за седмичните заявления за помощи при безработица. Министерството на труда съобщи, че те са нараснали с 1,427 млн. през седмицата до 27 юни, докато икономисти очакваха ръст от 1,38 млн.

Според данните броят на трайните заявления – хората, които получават помощи при безработица за последователни седмици, е нараснал до 19,29 млн., което е скок с около 59 хил.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 0,669% и 1,425%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, прибавя 0,13% към стойността си до ниво от 97,32 пункта. Еврото поевтинява с 0,20% до 1,123 долара, а паундът отписва 0,08% от стойността си до ниво от 1,246 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,11% до ниво от 107,58 йени за долар.

Цената на петрола се повишава след данните за спада на безработицата в САЩ и рязкото намаляване на запасите от суров петрол, но притесненията, че скокът на заразените с коронавирус в САЩ може да забави възстановяването на търсенето ограничава ръстовете.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавят 31 цента към стойността си до 42,35 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 9 цента до 39,90 долара за барел.

Американските фючърси върху златото са нагоре с 0,2% до 1783,60 долара за тройунция. 

*Информацията е актуална към 17,45 ч. българско време.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
След силно рали S&P 500 затвори сесията малко преди да постигне нов рекорд