IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждата на Boeing нараства - тестовете на 737 Max приключват

Все още предстоят още няколко препятствия, преди самолетът да бъде отново пуснат в експлоатация

10:50 | 02.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA/GARY HE</p>

Снимка: EPA/GARY HE

Горещата фаза на изпитания за повторното допускане на заземените след две катастрофи самолети Boeing 737 Max е завършена. Американският авиационен орган (FAA) съобщи в сряда (местно време), че тридневните сертификационни полети са приключили. Това е важен етап, но все още има редица други препятствия, като например оценката на данните за полетите, предава DPA.

Властите подчертават, че забраната за продажби ще бъде отменена само ако експертите по сигурността на FAA бъдат убедени, че машината отговаря на всички стандарти.

Най-продаваният самолет на американския концерн - 737 Max, беше изваден от експлоатация през март 2019 г. след две катастрофи. Основната причина за произшествията бе повредена програма за контрол.

Boeing се опитва отдавна да отстрани проблемите с този софтуер, но вместо това се появяваха редица нови дефекти. Така че на концерна му отне една година, за да може FAA да започне решаващата фаза на сертифицирането. Ако всичко върви гладко, 737 Max може да бъде допуснат до продажби отново през следващите месеци.

През януари главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун заяви, че производството на MAX може да бъде възобновено до април преди прогнозираното му завръщане в небето в средата на годината, но здравната криза постави под въпрос този график.

През април компанията съобщи, че производството на 737 MAX ще бъде възстановено на ниски обороти през 2020 г., тъй като има по-добро разбиране на времето и условията за възобновяване на полетите, като очакванията са за постепенен ръст до 31 на месец през 2021 г. и следващо постепенно повишение в съответствие с търсенето на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още