Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

JPMorgan: Няма смисъл в това Фед да прилага отрицателни лихви

Инвеститорите очкават централната банка на САЩ да предприеме тази мярка през декември

JPMorgan: Няма смисъл в това Фед да прилага отрицателни лихви

Снимка: gettyimages

Въпреки че пазарите започнаха да оценяват възможността Федералният резерв на САЩ да намали основите си лихвените проценти до отрицателна територия, Дейвид Кели от JPMorgan Asset Management твърди, че подобен ход няма особен смисъл, предава CNBC.

"Няма смисъл ... изобщо да се стига до отрицателни лихви", коментира Кели, главен стратег в JPMorgan Asset Management. „Отрицателните лихви  не помогнаха на японската икономика, те не помогнаха и на европейската икономика,“ казва Кели, като се позовава на добре документираните икономически предизвикателства на тези места, въпреки приемането на такива политики. „Всичко, което правят (отрицателните лихви - б.ред), е да запушат банковата система и да затруднят работата на всички“, добавя той.

Още по темата
Това не е необходимо в момент, когато правителството „по същество отпуска и монетизира неограничена фискална .. помощ“, допълва той.

„Ако искате да стимулирате икономиката директно, просто дайте повече пари в ръцете на потребителите и бизнеса. Конгресът изглежда не се притеснява да прави това“, казва Кели и добавя, че очаква допълнителен стимул от 2 трлн. долара “преди това да приключи".

Историческото количество стимули са отпуснати в момент, когато икономиките в световен мащаб се сблъскват с негативното влияние на ограниченията, въведени срещу разпространението на пандемията от коронавирус.

По отношение на програмата на Федералния резерв за закупуване на облигации, някои от които с висока доходност, Кели казва: „Това е огромно разходване на средства, няма нужда ... да преминаваме към отрицателни лихвени проценти, за да предоставим допълнителна помощ".

Коментарите на стратега бяха направени, след като управителят на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин заяви, че не очаква отрицателните лихви да станат официална политика.

В четвъртък трейдърите прогнозираха въвеждането на отрицателни лихвени проценти през декември и поддържането им до януари 2022 г. Централната банка ще задържи лихвения процент, по който банките взаимно си отпускат овърнайт кредитиране, около нулевото ниво, както е сега, прогнозира още той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Кадър на деня за 21-и септември