Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Какво да очакваме от пазара на суровини през тази година?

Да видим какво се случи при суровините през изминалата година и какво ни очаква през следващите години

Какво да очакваме от пазара на суровини през тази година?

Снимка: Pixabay

Силното представяне на пазара на суровини през 2019 г. може да е сериозна предпоставка за подобно представяне и през новата 2020, както и през следващите години. Но да видим какво се случи при суровините през изминалата година и какво ни очаква през следващите години.

Бенчамркът, съставен от 29 различни суровини, се повиши с 10,98% през 2019 година. Всички сектори при суровините отбелязаха двуцифрен растеж през изминалата година, а нашумелият паладий се оформи като лидер с поскъпване от 60%. Цената на фючърсните контракти на американския суров петрол нарасна с 34% на годишна база. Стойността на никела се увеличи с 31%, докато кафето поскъпна с 27%.

“Суровините са глобални активи. Физическите лица и компаниите употребяват суровини всеки ден. Посоката на най-малкото съпротивление на цената на този клас активи има широки последствия за хората по целия свят, както и пазарите при всички останали класове активи”, сподели известният анализатор на суровини Андрю Хехт, от популярната  платформа Seeking Alpha.

Хехт заяви, че следи шест сектора от суровините, които се търгуват на фючърсни и форуърдни борси в САЩ. Споменатите по-горе суровини са лидерите във всеки един от тези 6 сектора и са представителна извадка общия размер на поскъпването.

Какво движи пазарите на суровини?

Ако се базираме на фундаменталния анализ, трябва да вярваме, че търсенето и предлагането са най-важните фактори, когато става въпрос за посоката с най-малко съпротивление на цените на суровините във времето. За повечето суровини доставките имат най-съществено значение върху цените в краткосрочен план.

Климатът и болестите по реколтата може да причиняват някои резки покачвания на цените на земеделските суровини. Междувременно, ако погледнем към петролния пазар през първите две седмици на 2020 г., ситуациите в Близкия изток, които имат потенциал да застрашат доставките, може да имат моментални и драматични ефекти върху цената.

Енргийни суровини

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, WTI CFD, D1

Ако погледнем дневната графика на WTI (американски суров петрол), то ще видим, че цената удари 65,66 долара за барел на 8 януари 2020 година. Причината за този скок бяха военните удари на САЩ в Ирак, които доведоха до убийството на високопоставения ирански главнокомандващ Касем Сюлеймани. В последствие Иран отговори с въздушни удари по щатски бази в Ирак. За щастие жертви нямаше.

Другата трагична новина бе, че иранските военновъздушни сили свалиха погрешка граждански самолет, убивайки всички пътници на борда. След тези събития цената на суровия петрол WTI скочи до най-високите си нива от април 2019, но паднаха след като ситуацията се упокои.

“Потенциалът за по-нататъшни военни действия, които могат да прекъснат потока на суров петрол от Близкия изток към потребителите по целия свят, трябва да подкрепя цената на енергийната суровина”, предвижда Хехт.

Ормузкият проток може да се окаже изключително взривоопасна точка, тъй като 20% от дневните доставки на “черно злато” в света преминават през морския път, който отделя Персийския залив от Оманския залив.

САЩ затегнаха санкциите върху Иран след атаките, докато Техеран заяви, че възнамеряват да ускорят програмата за обогатяване на уран.

“Аз очаквам волатилност на петролния пазар и Близкият Изток да бъде константен катализатор на движения на цените. Тъй като суровия петрол захранва света, ценовите движения на петролния пазар ще се отразят върху всички класове активи, включително и други суровини“, сподели Андрю Хехт

Същевременно Хехт прогнозира, че природният газ вероятно ще поетинее през пролетта и вероятно ще падне под $2 милиона британски термални единици (MMBtu). Запасите от енергийната суровина в САЩ са с 20% повече от тези през миналата година и са над 5-годишната средна стойност.

“Изглежда реалистично цената на природния газ да се насочи към нивата от март 2016 година – 1,61 долара за MMBtu. На всяко падане до тези нива или по-надолу бих гледал като на възможност за покупка през втората половина на 2020 и 2021 година”, допълва той.

Президентските избори в САЩ през 2020 година може да променят енергийната регулаторна среда и да намалят производството в САЩ.

Злато

Федералния резерв свали три пъти лихвите в САЩ с общо 0,75% през 2019 година. Тези действия неутрализираха трите повишения на лихвените нива през 2008 г. В същото време програмата за нормализация на баланса по сметката на централната банка на САЩ бе прекратена през август.

Междувременно, волатилността при кривата по доходността накара Фед да увеличи краткосрочната ликвидност, което на практика е програма за количествени улеснения с по-кратък период. Изводът е, че Федералния резерв от ястреб се превърна в гълъб относно монетарната си политика. През 2020 Фед вероятно ще избегне промени на фона президентските избори в САЩ.

В края на 2019 година Европейската централна банка свали лихвите по депозитите с 10 базисни пункта до още по-негативните -0,50%. Ниските лихви в САЩ, еврозоната, Япония и много други места по света повишават търсенето на суровини. Един от барометрите на ефекта от ниските лихви е златото.

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, Злато CFD, Месечна графика

Както от горната графика на цената на златото, през юни 2019 ценният метал рязко проби диапазона, в който се търгуваше и бързо се изкачи до най-високите си стойности от 2013 година – 1556 долара за тройунция.

В първите дни на 2020 златото се изсреля до 1612 долара, на фона на повишеното напрежението между САЩ и Иран. Деескалацията обаче върнаа цената близо до най-високите нива от 2019 година.

“Златото е хибрид между финансов актив и суровина. Централните банки продължават да купуват жълтия метал, за да го добавят в резервите си и интересът на инвеститорите нараства. Падащите лихвени нива са бичи за цената на златото”, предвижда Андрю Хехт

Злато или валути?

Междувременно, стойността на ценния метал се повиши в срещу долара и швейцарски франк, но не достигна нови рекорди. Все пак срещу всички останали валути златото удари най-високи стойности в историята.

Ако ценовото движение на златото срещу евро, японска йена, британски паунд, канадски и австралийски долар, юан, рубли и повечето други валути е знак, то златото трябва да удари нови най-високи стойности и срещу долар и франк.

Поскъпването на златото срещу повечето валути показва намаляващата стойност на фиатните пари, които извличат своята стойност от пълната вяра и доверие в правителствата и банките, които печатат банкноти и монети.

В среда, в която стойността на парите намалява посоката с най-малко съпротивление е към по-високи цени на повечето суровини.

Метали

При цветните метали проблемите с доставките ще движат цените в следващите месеци, а може би и през цялата година. Индонезийската забрана за износ на никел може да причини недостиг на този метал, който се използва за изработката на стомана и акумулатори.

В същото време политическите проблеми в Чили може да причинят спад в производството на мед. Индонезия и Чили са водещи производители на никел и мед.

Всяко значимо за предлагането на двата метала събитие може да повлияе и на цените на алуминий, олово, цинк, калай и останалите цветни метали, които се търгуват на Лондонската стокова борса.

Хехт е на бичата страна при мед и други основни метали, тъй като стабилизирането на китайската икономика би трябвало да изтласка цената на червения метал от 285 до 300 долара за 1000 паунда (около 453 кг) .

“Аз подкрепям дългите позиции в благородни метали през 2020 година и вярвам, че периодите на слабост ще бъдат възможност за покупка. Платината предлага най-убедителното и стойностно предложение в сектора като се има предвид исторически ниските и нива спрямо злато, паладий и родий“, посочва Хехт.

Земеделски суровини

Анализаторът от Seeking Alpha вярва във възстановяването, макар и закъсняло, на бразилския реал (BRL) срещу щатския долар. Потенцилано поскпъване на BRL би подкрепило цените на захарта, кафето и фючърсите на портокаловия сок.

Евтиният бразилски реал срещу щатския долар натежава да цените на захарта, кафето и портокаловия сок. Отскок на бразилската валута би увеличил производствените разходи, което ще доведе до по-високите цени на тези суровини.

Хехт подкрепя и поскъпването на какаото заради преразходите при зърната от Западна Африка. Кот д’Ивоар и Гана са отговорни за повече от 60% от годишните доставки на какао в света. Преразходът от около 400 долара на тон вероятно ще постави дъното под фючърсите на какаото.

В същото време, тъй като Лондон е център на международната търговия с какао, по-силният паунд, през следващите месеци, може да осигури допълнителна подкрепа за цената на какаовите зърна.

Заключение

Андрю Хехт вярва, че цените на суровините ще се задвижат във възходяща посока през 2020 г. и през следващото десетилетие като цяло. Докато доставките задвижват краткосрочните движения на цените, страната на търсенето в основното уравнение продължава да оказва възходящ натиск върху цените на този клас активи.

Демографските данни показват, че въпреки че предлагането може да бъде силно променливо, търсенето е все по-голям фактор, особено в дългосрочен план. През 50-те години на миналия век на земята е имало по-малко от 3 милиарда души.

Данните на Бюрото за преброяване на САЩ показват, че населението на планетата Земя се увеличило над 2.5 пъти за последните 6 десетилетия. Още повече, само за този век ръстът е от 27% до 7,62 милиарда души.

Всеки човек на Земята е потребител на суровини, както и всяка компания. Всички се нуждаем от ежедневно хранене. Енергията захранва живота ни. Металите и промишлените стоки осигуряват подслон и инфраструктура.

Изводът е, че повече хора, с повече пари по целия свят, изискват все повече суровини всеки ден, за да поддържат живота си.

Всяко тримесечие светът добавя нови 20 милиона потребители. За всяка година това са 80 милиона души, което означава, че за едно десетилетие потребиелите на суровини нарастват с около 750 хиляди души. Следователно търснето винаги нараства, докато предлагането е променливо. Демографският ефект предполага, че цените на повечето суровини ще бъдат по-високи през следващите десетилетия.

Когато възникне проблем с доставките, демографските тенденции могат да причинят драматични ценови движения, подобно на тези през 2012 година, когато засушаване изстреля цените на царевицата и соята до рекордни нива.

Започнете да търгувате суровини и още над 7500 финансови инструмента с платформа номер 1 света за търговия с множество активи – MetaTrader 5

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Начало
САЩ и Гърция призоваха за мирно разрешаване споровете в Източното Средиземноморие