IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът сорт Брент премина границата от 75 долара за барел*

Според анализатор нови санкции срещу Техеран ще оскъпят петрола с до 5 долара за барел

10:28 | 24.04.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът сорт Брент поскъпва за шести ден подред, преминавайки границата от 75 долара за барел по време на азиатската сесия заради очаквания за евентуални проблеми с доставките, ако САЩ наложат санкции на Иран на фона на продължаващи ограничения на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол поскъпват с 0,93% до 69,28 долара за барел, което е най-високата му стойност от 28 ноември 2014 г. Повишението при сорта Брент е с 0,66% до 75,20 долара за барел, като това е най-високата му стойност, достигана от 27 ноември 2014 г. насам. Подобна шестдневната печеливша серия Брент последно направи през декември миналата година, а цената му в момента е с 20% над най-ниската му стойност от февруари тази година.

Петролните пазари като цяло поддържат цените си благодарение на ограниченията, въведени от ОПЕК в началото на миналата година. Вероятността от подновяване на санкциите срещу Иран от страна на САЩ също е фактор, повишаващ цените.

Според Стефан Иннес, директор Търговия за азиатско-тихоокеанския регион в брокерската компания OANDA, смята, че нови санкции срещу Техеран ще оскъпят петрола с до по 5 долара за барел.

До 12 май САЩ трябва да решат дали да напуснат ядрената сделка за Иран и да въведат отново санкции срещу третия по големина производител на петрол член на ОПЕК, което ще затегне доставките в световен мащаб.

„Суровият петрол в момента се намира на тригодишен връх, който отразява опасенията около геополитическото напрежение в Близкия Изток, като регионът е източник на близо половината от световните доставки на петрол“, коментират и от ANZ bank.

Усилията на ОПЕК за затягане на пазара се дължат най-вече на Саудитска Арабия, където държавно-контролираната компания Saudi Aramco настоява за по-високи цени.

„Силата на петролния пазар идва от неотдавнашния ангажимент на Саудитска Арабия да върне цените на петрола между 70 и 80 долара за барел чрез балансиране на обема на запасите от „черно злато“, обясни Уилям Олоугхлин, инвестиционен анализатор в Australia's Rivkin Securities.

Ограничението на доставките от страна на ОПЕК и заплахите от нови санкции се случват по едно и също време, когато търсенето в Азия, най-големия световен потребител на петрол, нарасна до рекордно ниво.

Един от малкото фактори, които могат да ограничат цените на петрола, е продукцията в САЩ, която се увеличава с една четвърт от средата на 2016 г. до 10,54 млн. барела на ден, изпреварвайки обема, който се произвежда от Саудитска Арабия – около 10 млн. барела на ден.

В резултат от нарастващото производство щатският петрол все повече увеличава предлагането си на световните пазари от Европа до Азия, подкопавайки усилията на ОПЕК за затягане на предлагането на „черно злато“.

На стоковите пазари златото поскъпна с 0,32% до 1328,30 долара за тройунция само ден, след като достигна двуседмично дъно. Среброто и медта отчитат повишение в цената си съответно с 0,47% и 0,30%, а платината поевтинява с 0,26%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен в началото на деня с повишение от 0,01% до 90,94 пункта. Доларът поскъпна спрямо йената с 0,18% до 108,91 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо щатския с 0,09% до 0,7598 долара.

* Информацията е актуална към 9:31 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
sdar
преди 6 години
Дано да успеем и 3-4% инфлация да постигнем, кой ти бяга от такова постижение ... ЕНП от години се опитва и в ЕС да постигнем инфлация, ама все не успява. Ето че Тръмп може да ни помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Така ти е прозвучало. Даже се надявам да ги бутне цените над 90 долара за поне следващите 2-3 години, а инфлацията над 3-4% ;-) Лично аз мисля, че докрая на годината ще видим цени от 80 долара за брента и 75-76 за тексасеца.Има още няколко празни сгради за бутане в Сирия, а запасите от томахавки преливат складовете. Санкцийте срещу Иран ще допринесат допълнително за увеличаването на цената на нефта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Не разбирам защо си скептичен. Ето че Тръмп с лекота ще постигне проинфлационните цели от поне 2% инфлация, нещо което ФЕД вече 10г. се мъчи да направи и все не успява. Дани и при нас скоро да скочат цените на горивата, от там и цените на останалите стоки и да постигнем и ние така дългоочакваната инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
В Тръмп се надяваме всички. Слагай едни санкции на Иран, ей така за спорта, пък ние ще му мислим как да изхарчим дивидентите :)Проблем обаче ще види с новия си съюзник Макарона, че и той точи лиги за големите бизнес проекти с Иран, ама ако САЩ наложат санкции Макаронът ще види ирански бизнес през крив макарон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 6 години
Слузта отново командва света... респективно слузестите компании ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още