IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходка с шейна през световната икономика

Американската икономика работи, eвропейската криза се успокои, само възникващите пазари предизвикват безпокойство - икономическите теми в Давос

20:58 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Като цяло през тази година икономическият елит в Давос не е настроен песимистично.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Като цяло през тази година икономическият елит в Давос не е настроен песимистично. Снимка: Ройтерс

Да, Лари Самърс и тезата на дългосрочната икономическа стагнация и тази година ще проправи пъртината в швейцарските планини. Едно събитие ще бъде възродената преди няколко седмици, но всъщност съвсем не нова теза на Самърс за това, че частният сектор в индустриализираните нации заплашва да изпадне в продължителен застой. Въпреки това обаче една такова песимистична идея не се вписва в настроението в Давос през тази година.

Там идеята на Самърс ще се разглежда „като доста хубава интелектуална игра на джамини, която заслужава не повече от три минути разговор по време на традиционната „Night Caps“. Защото като цяло през тази година икономическият елит в Давос не е настроен песимистично, пише в свой коментар по темата Frakfurter Allgemeine Zeitung. И защо да е? Повечето посетители идват от индустриалните държави, а там вероятно през текущата година, както се вижда от повечето икономически прогнози, настроението ще е възходящо. 

Инфлацията – призрак от миналото

В Съединените щати икономическата ситуация изглежда до такава степен съживена, че Фед ще продължи през годината най-малкото да намалява своите покупки на облигации, а дори може да ги преустанови. Фондовият пазар си работи гладко, повечето компании се справят добре. Икономиката на САЩ остава най-голямата надежда на една постепенно ускоряваща се глобална икономика. Паричната политика на САЩ, която бе основна тема на обсъждане през последните години, едва ли ще играе голяма роля по време на Световния икономически форум, както и паричната политика в други региони на света. 

Една малко неочаквана страна на Давос вижте във видео материала на Bloomberg!

Инфлацията изглежда като призрак от миналото, като беглец от темите за дискусии в швейцарските Алпи. Това трябва да прави доста доволни посетителите Марио Драги и Йенс Вайдман. Европа остава много дискутирана тема в Давос, но вече не като остър кризисен въпрос. Някои панелисти, сред които и Аксел Вебер, председател на борда на директорите на швейцарската банка UBS и бивш председател на Deutsche Bundesbank, вероятно ще гарантират, че настоящото успокояване на еврокризата не трябва да се разглежда като край на европейското неразположение.

Европейската икономика в подем

В този контекст с оглед на европейските избори през идващата пролет вероятно доста важен ще е въпросът за това как да се спечелят колкото се може повече европейци за тъкмо тази Европа. Въпреки това сред мениджърите и икономисти е широко разпространено впечатлението, че европейската икономика отново, макар и бавно през тази година се озовава на пътя на растежа. Който все още се сеща за бурните дебати за Европа през предишните години, ще възприеме това като значителен напредък.

Малко по-непредубеденото отношение към Европа също е отразено и в инвестиционните препоръки на много от големите банки, които показват оптимизъм за европейските акции. В момента най-вълнуващият икономически експеримент в голяма индустриална нация е в Япония.  А това на свой ред се възприема от мнозина капиталови стратези с похвали, а редица мениджъри и икономисти го възприемат поне като опит да се сложи край на продължаващата вече две десетилетия летаргия.

Последна актуализация: 06:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Отн.: 'финансовата глобализация вече е изпреварила реалната икономическа глобализация'Финансовата глобализация е на светлинни години напред с материала. След като са се приготвили да пришият националните дългове на IMF защото трябвало да станели над-национални (каквото и да означава това) - дълговетe вече ще станат проблем на извънземните и няма да са наш проблем.Що се отнася до реалната икономическа глобализация - такава едва ли някога ще има, защото навсякъде има жестоко съпротивление 'и от двете страни на оградата'.Само Абеномиката се опитва да приземи обратно на земята реалната икономика от финансовите облаци (и балони) от стратосферата и ние вместо да коментираме какъв бил ефектът от прилагане на монетарни облекчения, правителствени политики и стратегии за растеж в Я-я би следвало да коментираме какви парични облекчения (ваучъри, електронни пари) и стратегии за растеж може да се прилагат за BG (различни от МРЗ и данъчни ставки, които явно и очевидно дават точно обратен ефект).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още