IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходка с шейна през световната икономика

Американската икономика работи, eвропейската криза се успокои, само възникващите пазари предизвикват безпокойство - икономическите теми в Давос

20:58 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Като цяло през тази година икономическият елит в Давос не е настроен песимистично.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Като цяло през тази година икономическият елит в Давос не е настроен песимистично. Снимка: Ройтерс

Ето защо японският премиер Шиндзо Абе, чиято икономическа концепция се нарича "Абеномика", ще е сред най-интересните гости на тазгодишното издание на спектакъла в Давос. Облекчаването на паричната и фискалната политика, както и желаното обезценяване на йената вече бе постигнато от Абе, но желанието за прилагане на структурните реформи, което е третата част от програмата за реформи, не е особено силно. Абе обаче няма да е интересен за публиката в Давос само заради икономическата си политика, но също така и като водещ представител на страна, която би могла да играе важна роля в политическото развитие на Азия.

Но ако за последните дванадесет месеца се е променило нещо във възприемането на света и световната икономика, то това е по-песимистичната оценка на краткосрочните и средносрочните икономически перспективи на много развиващи се страни. И това е свързано с нарастващото политическо напрежение в Източна и Югоизточна Азия, и по-специално с трудните политически отношения между индустриализираната нация Япония и по-голямата развиваща се страна - Китай.

За икономическото развитие на Китай повечето анализатори в обозримо бъдеще все още са оптимистично настроени. Но развиващите се пазари вече не са безкритично изтъквани като двигател за растежа на световната икономика като цяло. "Всеки мрази развиващите се пазари", пише американският фонд мениджър Мибейн Фабер малко преувеличено, но в същността си не и неправилно с оглед на решенията на пазарните стратези в големите банки.

Купонът в БРИК приключи 

"Загасете лампите, купонът в страните от БРИК приключи", се казва в проучване на американската консултантска фирма IHS за конференцията в Давос. За сметка на това IHS хвали "старите и скучни" икономики в индустриализираните нации, които стъпват на краката си след години на криза. Промяната във възприятието вече има и конкретни доказателства. Преди около десет години бившият главен икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл  измисли термина "БРИК" за развиващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия и Китай, и по този начин създаде, наред с други развиващи се пазари един нов клас активи за финансовите пазари.

Страните от БРИК означаваха „динамика на развиващите се страни“, които са от полза за бавнорастящите индустриални нации. Но пищността и славата вече са част от миналото - Китай върви добре, но другите три страни разочароваха през последните години. В Давос цяла панелна дискусия ще разгледа страните от БРИК, но едва ли е възможно прославящите ги химни от предишните години  да бъдат повторени отново. На финансовите пазари почти никой вече не говори за страните от БРИК, а по-често за "Fragile Five", пет нестабилни държави с дефицит по текущата сметка, чието икономическо бъдеще се разглежда доста критично.

Терминът "Fragile Five" произхожда от публикации на американската инвестиционна банка Morgan Stanley и трябва да се възприема като Бразилия, Индия, Индонезия, Южна Африка и Турция. Всички тези страни някога бяха смятани за много динамични. Някои участници на пазара смятат, че групата на нестабилните държави може да бъде дори по-голяма. В Давос от тези страни особено представена ще е Индия – тя ще бъде и предмет на редица дискусии.

Давос си остава Давос

Към една разходка с шейна през икономическия дневен ред на Давос спада и индикацията за теми, които във всеки случай в официалната програма на конференцията изглеждат недоекспонирани. Това, че дебатът на паричната политика и банковата регулация генерира определен размер на умора, от една страна е разбираемо. Но дори и ако банковата система изглежда по-стабилна, отколкото преди няколко години, не е ясно колко стабилна е финансовата система, която наред с други неща включва не само банките, но и банките в сянка.

Трудностите, от които страдат някои развиващи се страни, със сигурност в по-голямата си част са домашни задачки, но най-вероятно са повлияни в различна степен от факта, че финансовата глобализация вече е изпреварила реалната икономическа глобализация. А фактът, че на публичен показ ще бъде и темата за финансовото неравенство и отново ще има възхвала на щедри дарители и благодетели, е очевиден - Давос е и си остава просто Давос. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Отн.: 'финансовата глобализация вече е изпреварила реалната икономическа глобализация'Финансовата глобализация е на светлинни години напред с материала. След като са се приготвили да пришият националните дългове на IMF защото трябвало да станели над-национални (каквото и да означава това) - дълговетe вече ще станат проблем на извънземните и няма да са наш проблем.Що се отнася до реалната икономическа глобализация - такава едва ли някога ще има, защото навсякъде има жестоко съпротивление 'и от двете страни на оградата'.Само Абеномиката се опитва да приземи обратно на земята реалната икономика от финансовите облаци (и балони) от стратосферата и ние вместо да коментираме какъв бил ефектът от прилагане на монетарни облекчения, правителствени политики и стратегии за растеж в Я-я би следвало да коментираме какви парични облекчения (ваучъри, електронни пари) и стратегии за растеж може да се прилагат за BG (различни от МРЗ и данъчни ставки, които явно и очевидно дават точно обратен ефект).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още