IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп прави крачка напред към реализиране на арктическата петролна програма

Според проучванията Арктическото национално убежище за диви животни и растения може да съдържа между 4,3 и 11,8 млрд. барела възстановими петролни ресурси

20:50 | 17.08.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп разреши в понеделник реализирането на план за продажба на права за сондиране и разработване на петрол в Арктическото национално убежище за диви животни и растения в Аляска, като сигнализира за стартиране на евентуален търг до края на 2020 г.

Арктическото национално убежище за диви животни и растения е най-голямото сухоземно звено на Националната система за опазване на дивата природа в САЩ. Намира се в североизточната част на Аляска и е организирано през 1960 г. да опази уникалните флора и фауна, както и чистотата и количеството на водата в Арктическия регион.

Решението одобрява възможността за предоставяне на сондажни права за добив на петрол по цялото крайбрежие на региона с площ от 19,2 млн. акра – зона, която по размер се доближава до щата Делауеър. 

Арктическото национално убежище за диви животни и растения е обитавано от различни полярни животни, като още през 1980 г. Конгресът на САЩ определя мястото като зона за възможно развитие на енергийната дейност макар и впоследствие тя да остава встрани от шистовия бум.

„Установяването на такава програма е важен момент“, сподели в интервю министърът на вътрешните работи Дейвид Бернхард, добавяйки: „Това не е краят на лизинговия процес, но е един много, много важен момент“.

Решението на администрацията на Тръмп дава възможност на федералното правителство да търгува с права за сондиране в Арктика през последното тримесечие на 2020 г. - и потенциална конфронтация през следващата година, ако Доналд Тръмп не спечели преизбиране. Номинираният от демократите Джо Байдън заяви, че е "напълно против" сондирането в арктическото убежище, като нарече идеята "голямо бедствие" още февруари.

Преди три години Конгресът даде зелена светлина на програмата за петрол и газ в Арктика, със закон, който изисква от Министерството на вътрешните работи да продава права за сондиране и да улеснява развитието на въпросната зона. Съгласно републиканския закон за данъците от 2017 г. Министерството на вътрешните работи трябва да проведе най-малко един търг за отдаване под наем на обикновено крайбрежно петролно поле до 22 декември 2021 г. и друго до 22 декември 2024 г. Конгресът също така изисква от въпросното министерство да издаде необходимите права и сервитути за подпомагане на проучвателната дейност и на производството на петрол.

Подходът има за цел да помогне на плановете на Тръмп за развитие на арктическите петролни проекти, които природозащитниците обещаха да оспорят в съда.

Екологичните организации твърдят, че разработването на петролни обекти в Арктическото национално убежище за диви животни и растения би нарушило естественото състояние на едно от последните диви места в света.

От Министерството на вътрешните работи признават, че плановете му ще засегнат големи части от местообитанията на животните и ще ограничат допълнително хабитата на полярните мечки.

Според геоложките проучвания зоната може да съдържа между 4,3 и 11,8 млрд. барела технически възстановими петролни ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Друго си е да държиш пролив. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Нищо не си видял ти, ако беше видял - намаше нищо да пишеш :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
в сирия вовата като посегна на редовна натовска армия видяхме какво се случи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Защо да я вземат? На тях им трябват Калининград и Крим от стратегическа гледна точка. В Аляска има ресурси, които си ги има в Русия. Донбас им трябваше, за да разграбят индустрията и да не позволяват на американците са добиват шистов газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Опа, бързат да източат кръвчицата на Аляска, преди да си я вземат руснаците :Dhttps://***.youtube.com/watch?v=9vjnyrWOUEI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още