IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната се засилва след възстановяването на Германия

Италия също помогна за подобряване на представянето на региона, след като отчете увеличение на БВП с 0,2%

14:16 | 15.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на еврозоната се ускори през първите три месеца на годината благодарение на възстановяването на най-голямата икономика в региона – Германия, и края на техническата рецесия в Италия, съобщава Ройтерс.

По данни на Евростат икономиката на 19-те страни от еврозоната е отчела растеж от 0,4% през първото тримесечие спрямо последните три месеца на миналата година, когато беше отчетено повишение от 0,2%. Днешните данни потвърждават първоначалната оценка. 

На годишна база БВП на еврозоната е нараснал с 1,2% през периода януари – март, като темпът се запазва без промяна спрямо края на миналата година.

Ускоряването на растежа през първото тримесечие на годината се дължи главно на Германия, където икономиката се радва на разширение с 0,4% спрямо нулевия растеж, регистриран през предходните три месеца.

Италия също помогна за подобряване на представянето на региона, след като отчете увеличение на БВП с 0,2% при свиване с 0,1% през периода октомври – декември 2018 г.

По-рано през седмицата стана ясно, че индустриалното производство в еврозоната се се е свило през март, след като налице бе спад във Франция и Италия, но е успяло да се възстанови в най-голямата икономика на блока – Германия.

Евростат обяви, че производството в 19-те страни от еврозоната, е намаляло с 0,3% на месечна база в съответствие с пазарните очаквания. На годишна база свиването е с 0,6%.

Нагласите на инвеститори и анализатори за икономическото развитие в еврозоната се подобриха през май за трети пореден месец до най-високо си ниво от ноември 2018 г. благодарение на сигналите за известен подем на глобалната икономика и с оглед на избягването на опасността от Brexit без сделка поне до октомври, показаха резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix. В същото време и оценката за текущата икономическа ситуация в еврозоната се подобрява за пръв път от девет месеца насам.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред близо 1000 инвеститори в еврозоната, проведено в началото на месеца, се повиши изненадващо рязко през май до 5,3 пункта от -0,3 пункта през април и при очаквания за по-скромно подобрение до 1,1 пункта. Това представлява подобрение на инвеститорското доверие за трети пореден месец до най-високо ниво от миналия ноември, след като през февруари тази година съответният индекс се срина до дъно от -3,7 пункта (най-ниско ниво от ноември 2014 година).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 4 години
Всеки ден напълно противоречиви данни, от утвърждаващ се спад заради франция и италия до вчера, до изненадващ ръст в германия днес, а утре може би небивал подем в БГ???...ало, инвесторе...такъв анализ тип "сери-опери" вече и в илиенци не върви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още