IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска отмяна на плоския данък

Левицата се обяви и за по-високо облагане на богатите и за строеж на АЕЦ Белене

17:11 | 18.02.12 г. 56
Автор - снимка
Създател
БСП поиска отмяна на плоския данък

БСП се обяви за връщане на прогресивното подоходно облагане и по-високи данъци за "богатите и най-богатите". Това стана на днешното заседание на членовете на Националния съвет на партията, на което те в продължение на два часа дискутираха по управленския проект на партията за данъчната и финансовата политика.

Т. нар. „плосък данък“ бе въведен именно от правителството на сегашния лидер на БСП Сергей Станишев преди четири години.

Според Румен Овчаров, който е автор на икономическия проект, в сегашната ситуация било нормално БСП да поиска богатите да поемат по-голяма тежест от последиците на кризата. Той отбеляза, че ниските доходи трябва да бъдат освободени от облагане. Социалистите обаче не са готови с разчети и не предлагат конкретни данъчни ставки, нито граници на облаганите доходи. „Това не е управленска програма, с която да участваме в изборите, нека държим вниманието на обществеността“, коментира Овчаров. 

Според лидера на левицата Сергей Станишев плоският данък, въведен от предишното правителство, е дал своите ефекти за изсветляване на икономиката и за по-големи бюджетни постъпления. В момента в България се получават огромно разслояване и огромни несправедливости, коментира той.

Петър Димитров, икономически министър по време на тройната коалиция, предложи тристепенна скала - "Бедни - данък нула, 10% за масовия българин и за доходи над определен праг - 20 или 30 процента".

В документа, определен от Овчаров като "стратегическа управленска визия на БСП", социалистите се обявяват и в подкрепа на проекта АЕЦ "Белене". „Енергетиката е един от малкото сектори, който работи ефективно“, каза Овчаров и добави, че не можем "да робуваме на идеологеми или на натиск“. 

Още новини за България четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 13 rate down comment 4
KostadinovK
преди 12 години
Плоският данък е едно от малкото добри неща по време на тройката. Мисля , че с времето се доказа, че стъпаловидната скала не работи. Ама то комуниста да спечли изборите не го интересува нищо, може да обещае всичко.Ако се върне старата скала отново коректите фирми ще са губещи.Имам приятели които на времето получаваха 2500 и ги осигуряваха на 500.Ефекта за държавате ще е нулев, даже по лошо -увеличаване на сивия сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 12 години
Плоския данък е въведен от 01.01.2008
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
Internet
преди 12 години
Грешка - плоският данък 10% го въвъде именно правителството на НДСВ, при идването на ЦаряНе лъжете investor-а, не е добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 15
Jay Gould
преди 12 години
Щом Румен Овчаров го е предложил, значи има някаква голяма, колосална измама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 35
kane
преди 12 години
В ЕС няма страна която да харчи по-малък % от БВП от РБ!Правителства които нехарчат по време на криза обричат народа си на мизерия.Ако харчат с пари взети назаем обричат на мизерия следващото поколение. Така че за да е добър управник ББ трябва хем да ХАРЧИ СЕГА, за да има хората какво да ядат, хем да не взема заеми! А как става това господа спекуланти!?! Ами мн.просто и всички вие го знаете, но не ви харесва!СЪС ДАНЪЦИ. Криза се бори с ВИСОКИ ДАНЪЦИ НА БОГАТИТЕ. Ако богатите неплащат - в затвора! Ние нямаме нужда от богаташи дето неплащат на обществото си ангажимента си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 39
kane
преди 12 години
Много егоестични коментари само..А ето и данъчната тежест/която се понася почти и само от бедните в РБ/ в Европа/където искаме да бъдем/ и къде сме ние:най-малка-ХърватскаМакедонияРОмънияСловакияШвейцарияЛатваИрландияБЪЛГАРИЯи с най-тежко данъчно бреме:ГерманияНорвегияАвстрияИталияФинландияФранцияБелгияШвецияДанияили колкото по-висока е данъчната тежест толкова по-добра е страната за живеене/за хора говорим/ според рангклиста на Нюзуикили господа тарикати/но дребни/ БСП е на прав път за разлика от всички останали. Верно е че има лоши елементи в БСП/то във всяко стадо има ***/, но това зависи от нас самите и това дали искаме да го променим.Апатията и алчността са ви заслепили и неможете да видите по-далеч от цифрите в акаунта си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 40 rate down comment 14
bertram
преди 12 години
Пичове,не е нормално изпълнителното бюро на дадена партия да е съставено от милионери със съмнителен частен бизнес...минали през властта и корупцията...и тази партия да се нарича социалистическа...това са всичко друго, но не и социалистиеле пък крадеца Румен Овчаров дето се прави на света вода ненапита...това в момента е ефтин ПР... когато Гергов, Гущеров и Овчаров си дарят имотите в България и Чужбина на Сребърния фонд...тогава съм съгласен да изслушам доводите им...поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 15
Hala
преди 12 години
Вместо десетте процента да влизат в бюджета, да отиват към Суис или Кипър?Освен това четящите този сайт би трябвало да знят важността на атрактивноста на България към чуждите инвестицитори. Определено 10% данък е един огромен актив в презентацията на държавата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Бях техен симпатизант и още ми харесват някои техни представители но, след това, което видях от Газпромския агент Р.Овч., се наложи да прогледна.И видях вълчия нрав под овчата кожа - същата, която дерат всеки ден, докато подкрепятт бедността.Правилно четеш: Не "бедните", а бедността. Тя е изгодна на такива сиви кардинали, нали ахмачетата - тези, които им вярват - пак ще трябва да гласуват за тях. Ръст на ставката не се налага - важно е да се прецизира базата за облагане. По-голям популизъм и бизпринципност от Р.Овч.-ето изказване ми е трудно да си представя...освен в изпълнение на ББ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 10
Capsaicin
преди 12 години
Дам... само че в БГ ако бачкаш като луд, ако се лишиш от сън и жертваш здравето си, имаш реалните шансове да достигнеш стандарта на един германски ватман. Това автоматично ще те направи богат по скалата на Доган-Станишев и ще трябва да плащаш 30% данък и да се превърнеш повторно на скот. В замяна на този данък получаваш точно нищо (затова си много силно мотивиран да си го спестиш), а освен това има и реален риск да виждаш мазната физиономия на въпросня господин из разни сайтове и телевизии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още