IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати се договориха за колективния договор в здравеопазването

Увеличение на заплатите ще има само в болници без финансови задължения, предвижда новото споразумение

11:10 | 18.07.12 г. 5
Работодатели и синдикати се договориха за колективния договор в здравеопазването

Работодателите и синдикатите постигнаха споразумение за подписването на новия колективен трудов договор в системата на здравеопазването, съобщиха от Българската стопанска камара.

Позициите са сближени след състоялата се късно снощи среща на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова с представителите на камарата и двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“.

В колективния трудов договор ще бъде записана клауза, според която трудовите възнаграждения да бъдат увеличавани само в здравни заведения, предварително доказали стабилно финансово състояние и липса на задължения, са решили страните в договора.

Болниците, които не покриват изискванията за финансова стабилност, ще имат възможност да поискат прилагане на клаузите по договора при стабилизиране на финансовите си резултати. 

Решено е проектът на колективния трудов договор (КТД) да бъде преработен и синхронизиран с правилата на Международната организация по труда, като се предефинират страните по договора.

Участниците в срещата са постигнали съгласие и по друг текст от договора, който гласи, че страни по даден колективен трудов договор могат да бъдат само работодателите и синдикатите от съответния сектор. Националните организации на работодателите и на синдикатите, както и представителите на държавата, могат да изпълняват само функции на гаранти и посредници при преговорите и сключването на КТД, без да са страни по него.

Договорът ще бъде в сила от 1 януари 2013 г., като се очаква официално да бъде подписан следващата седмица.

Колективният трудов договор в сектора на здравеопазването предвижда 20% повишение на заплатите, но подписването му се провали миналата седмица, тъй като в последния момент от Асоциацията на работодателите в здравеопазването поискаха гаранции за финансовата стабилност на лечебните заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
И така да е , министъра трябва да излезе и да каже в прав текст . Ако се управлява с подозрения и предположения или се прави едно за да се постигне друго , а в крайна сметка стане трето си е чиста алхимия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Не би било правилно да се заделят нови средства за заплатите им. Виж за оборудване с техника да! Но те, когато им отпуснат повече, просто ги крадат за да си плащат лизингите на модерните си возила или за скъпите си ипотеки! Когато не им стигат парите, изкарват най силния си коз -ПАЦИЕНТИТЕ! Тикат ги напред като овце и ги карат да блеят известно време, преди да си кажат НОВИТЕ условия и така до безкрай! Ако горе министъра е шушумига и гледа собствения си интерес, би им приел изискванията и ще си изкара мандата спокойно, платен от НАШИТЕ пари от бюджета! А и комисионни от тук и от там под масата може да паднат. ...До сега беше така. Да видим от тук нататък.:D В системата ИМА достатъчно средства. Просто се иска по добро администриране и по малко да крадат! Да си следят ръководствата и да протестират срещу кражбите им и безконтролното повишаване на заплащанията им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
От кого ли !? От ръководствата на тези болници ! Там вътре си знаят кой как краде и ако искат повишение на заплати ще се следят взаимно! Само един от това т.н. ръководство взема колкото заплатите на най малко 10 от по ниските етажи! А някои и колкото на 50 и повече! Но когато протестират, те ръководството, на пангара , на предна линия изкарват най ниско платените като уж защитават техните и на пациентите интереси. Проблемите им са от чисто вътрешно болничен характер. ПАРИ ИМАТ ПРЕДОСТАТЪЧНО за дейността си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Поредният министър , който се опитва да направи нещо за сметка на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Покачване на заплати - означава нови средства за здравеопазване , които министара не посочва откъде ще се вземат.При запазване на финансирането означава ,че ще е за сметка на средствата за лечение и за сметка на всички граждани . Пациентските организации би следвало като ощетени от настоящото решение да реагират остро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още