IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Промяна на курса ще срине валутния борд

Валутният борд е необходим за страна със слаба и отворена икономика, смята соченият за премиер, ако БСП спечели изборите

10:36 | 13.04.13 г. 50
Орешарски: Промяна на курса ще срине валутния борд

Плаващ курс е неблагоприятен за страна с отворена и слаба икономика като нашата, обясни Пламен Орешарски в предаването "Седмицата" на Дарик Радио. Той беше номиниран от лидерът на БСП Сергей Станишев като бъдещия премиер, ако левицата спечели изборите.

Орешарски допълни, че валутният борд трябва да се запази и няма възможност за промяна на курса. "Опитайте се да промените курса и бордът няма да остане", категоричен беше той.

Промени не трябва да бъдат правени и по отношение на ставката на данък добавена стойност. Единственото изключение в момента ползва туристическата индустрия, защото тя прави експорт на място, обясни Орешарски. "Ще ви припомня, че износът е освободен от ДДС и този компромис запазва конкурентоспособността на туристическата индустрия".

По повод идеята да бъде взет заем за покриване на текущите разходи, както и за повишаването на доходите, Орешарски категорично се обяви против. Но той посочи, че в последните години всяка година се взимат заеми за покриване на бюджетния дефицит и това ще продължи, но в контролируеми размери. Според него е допустимо годишно да се взимат заеми в размер на 1-1,5 млрд. лева.

Заемите ще се взимат докато имаме бюджетни дефицити - в първите години те се покриваха от свободни средства във фикалния резерв. Сега такива няма и ще трябва да се покрива с външно финансиране.

Пламен Орешарски не даде категоричен отговор на въпроса дали БСП ще отвори отново проекта АЕЦ "Белене" и обясни, че ако има икономическа ефективност, централата ще бъде построена.

БСП залага на реиндустриализацията, стана ясно от думите на бившия финансов министър в тройната коалиция. За него това означава инвестиции в производствени мощности в сферата на технологиите, а продуктите да станат водещи в структурата на износа ни. Той посочи още, че несигурната стопанска среда у нас гони потенциалните инвеститори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Отн.: 'валутния борд'Ако се вържем на приказките за бутане на валутния борд отиваме направо към Зимбабве - 1 кафе в момента там струва 1 трилион зимбабвийски долари, които се заработват в продължение на седмица.Ще работим цяла седмица за едно кафе.При това положение пенсиите на пенсионерите ще станат няколко трилиона зимбабвийски лева ... които може да им стигнат за един хляб и даже за едно кисело мляко евентуално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 13 rate down comment 4
SSIW
преди 11 години
"Държавата не произвежда нищо никога..." Ете точно с това, няма как да се съгласим. Елементарен пример: точно държавата, а не частната икономическа инициятива, създаде космически кораби и изпрати човек на луната, същите тези учени на ДЪРЖАВНА работа, създадоха компютъра, примерите са неизброими. Друг е въпроса , че тези неща могат да се случат само във функционираща държава, такава в която има ясни правила и най-важното: тези правила се прилагат! Тук, на наша територия сме мнооооого далече от удовлетворяването на такова едно условие, а без това: нито частен, нито "обществен" бизнес са възможни. Българина е крайно време да го осъзнае и да насочи енергията си в тази посока: действаща, правова среда, в противен случай ни очаква единствено регрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 15 rate down comment 5
jelenski
преди 11 години
прав е. падне ли валутният борд ще има условия за хипер инфлация и т.к. нямаме ни малък, ни среден бизнес, благодарение на ГЕРБ, ще стане и стагнация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 28 rate down comment 3
data
преди 11 години
"Държавата не произвежда нищо никога. Заетите в раздутата ни администрация не носят на нацията доход, те потребяват доход. Хранените хора на държавата отхапват от залъка на някой, който произвежда доход. Заблуда са проповедите, че в криза трябва да пазим като зеницата си псевдоработните места, платени от държавата, и бюджетните разходи за тях. Живели сме в по-тежки времена - и 1991 г., и 1997 г. бяха такива. И двата случая потвърждават един извод: от дупката се излиза, ако държавата ни остави да работим свободно, свие рентите и разходите си, заеме се да излови бандитите, ограничи кражбите и грабежите. Колкото повече свобода има бизнесът, толкова по-бързо никне като гъба след дъжд. Създава заетост, плаща доходи." Емил Хърсев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 14 rate down comment 2
data
преди 11 години
Жокерче - работещата икономика се нуждае от образовани , свободни и предприемчиви хора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Извод: валутния борд има нъжда от работеща икономика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Единствения проблем, който най-вероятно ще възникне от това, че докато порастнем достатъчно, в България ще остане един голям град с българи, а останалата част, ще се изпразни, като се превърне пустош. Най вероятно защото всичко живо ще избяга в големия град или навън. дори ромите редовно ходят в чужбина, а тези които крадат, просто няма да остане от кого и какво да крадат тук. Не ми е ясно как, ако борда е толкова стабилен заплатите на болшинството българи соят без сериозна промяна от 20 години. забележи 100-200 и дори 300 лв са нищо за разтежа койото са имали в останалия свят. Защото 20% скок на заплати от 300 лв са си едни 60 лв. Но партиити обичат да говорят с относителни числа, защото е много внушително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 19 rate down comment 0
data
преди 11 години
Най-стария все още действащ валутен борд е в Хонг Конг, от 1983 година . И аз никъде не съм тръгнал да защитавам борда като панацея , но смятам че в нашата *** икономика трябва да имаме някаква котва която да стабилизира хаотичното ни общество . Да валутния борд е за страни в който икономическите субекти (и частни и държавни)се държат безотковорно спрямо себе си и спрямо населението си - но трябва да си признаем най-сетне какви сме . При нас (основно заради манталитета ни ) работят само най-елементарните и съответно не особено изтънчени форми на регулация като валутния борд , плоското облагане и т.н. Проблема с валутните бордове е че няма особенно успешен исторически опит за изход от тях -факт те са се сринали по време на кризи . И у нас щеше да се срине ако ЕС не наливаше помощи по 1-2 млрд. евро годишно - факт . Проблема е - дали сме готови политически , икономически и социално САМИ да поемем отговорност за нашето управление ? Гледайки какво става в родината АЗ НЕ СЪМ ОПТИМИСТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Колко е продължил най-дългия валутен борд във света и как е свършил? Т.е. има ли успешно завърпил борд. Това е въпрос към дата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
А който гледа само назад, е обречен да се спъва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още