IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackrock увеличава влиянието си в Telecom Italia

Заради американската инвазия цената на акциите на телекома скочи с над 5 на сто

15:09 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският финансов инвеститор BlackRock насърчи ръста на цената на акциите на Telecom Italia, след като обяви решението си да увеличи своя дял в боледуващия телеком. Цената на ценните книжа нарасна с повече от 5% в понеделник сутринта.

Делът на BlackRock в акциите с право на глас се е увеличил до 7,8%, съобщи американският фонд. По този начин холдинговото дружество се издига до един от най-големите акционери на Telecom Italia и ще играе основна роля при събранието на акционерите в петък относно бъдещето на Борда на директорите.

Първоначално информацията за конкретния дял на BlackRock бе объркваща. Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси SEC разкри през уикенда, че финансовият инвеститор е увеличил дела си до повече от десет процента. Но при увеличаване на дял на ниво от над десет процента италианският закон изисква уведомяване на фондовата борса. Председателят на националния борсов регулатор в Италия Consob Джузепе Вегас вече заяви, че ще има санкции, ако Blackrock е нарушила закона. 



Влиятелният инвеститор в Telecom Italia Марко Фосати иска Бордът на директорите да подаде оставка, защото според него няма адекватно представяне на неговите интереси. Подобно на Фосати и представителството на малките инвеститори ASATI обвинява ръководения от Марко Патуано мениджмънт, че облагодетелства големите акционери като испанската Telefonica.

Патуано наскоро си осигури подкрепата на собствениците за цялостно преструктуриране на закъсалата група, която също предвижда и продажбата на части от бизнеса за милиарди евро. Преди месец базираната в Милано група обяви, че в рамките на сделка за 960 млн. долара ще продаде бизнеса си в Аржентина на мексиканския инвеститор Дейвид Мартинес. Компанията се бори в продължение на години да стопи планината с дългове и на 30-и септември отчете коригиран нетен дълг от 38 млрд. долара. 

Telefonica притежава 6,6% от акциите на холдинговото дружество Telco, което от своя страна контролира 22,4% от Telecom Italia. В холдинговото дружество влизат и застрахователят Generali и Banca Intesa Sanpaolo. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още