IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на Финландия може да достигне 110% от БВП

Това ще се случи, ако мерките на правителството за редуциране на задълженията не бъдат изпълнени

16:42 | 03.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дългът на Финландия може да достигне 110% от БВП

Централната банка на Финландия предупреди, че страната с най-висока кредитна оценка в еврозоната рискува да поеме по пътя, по който можеше да тръгне и Италия що се отнася до нивото на дълга, пише Bloomberg.

Финландия има малко възможности за запълването на 9-милиардната дупка в публичните разходи, в която може да попадне държавата в Европа с най-бързо застаряващо население, ако трябва да избегне удвояването на дълга през следващите 15 години.

Най-северният член на евроблока рискува да се присъедини към клуба на най-задлъжнелите нации, ако правителството не успее да реформира харчовете, показват изчисления на централната банка. Ако мерките не бъдат изпълнени, до 2030 г. дългът може да достигне 110% от брутния вътрешен продукт (БВП). През 2012 г. съотношението бе 53,6 на сто. Ако планът се окаже успешен, до 2030 г. дълговото бреме може да бъде ограничено до 70% от БВП.

Финландия е единствената държава в ЕС с топ кредитен рейтинг от ААА със стабилна перспектива, присъден и от трите водещи световни рейтингови агенции. Износът обаче не успява да компенсира слабото вътрешно търсене. Компаниите уволняват работници, а правителството отговаря на дефицитите със съкращения в разходите. Загубата на приходи възпрепятства усилията на правителството да задели средства, необходими за да обуздае най-бързо застаряващото си население в страните от целия ЕС.

В периода август-ноември коалиционното правителство на Финландия, съставено от шест партии, прие пакет за намаляване на публичните разходи с цел до 2017 г. да се покрие дупката в публичните финанси. Пакетът се състои от няколко различни мерки, като всяка една трябва да се гласува поотделно от парламента. Някои от тях, включително промените, касаещи доставчиците на пенсионни и здравни услуги, все още са в процес на изготвяне.

В средата на декември миналата година правителството понижи прогнозата си за икономическия растеж на Финландия за десети пореден път, откакто дойде на власт през юни 2011 г. Въпреки че през 2014 г. се очаква износът да нарасне с 3,6%, то през настоящата година БВП ще се разшири само с 0,8%, след като се сви с 1,2 на сто през 2013 г.

Изчисленията на централните банкери предричат икономически растеж от средно 1,5 на сто в дългосрочен план спрямо напредъка от 3,7% от 2003 г. до 2007 г.

Към края на второто тримесечие на 2013 г. дългът на еврозоната достигна 93,4% от БВП на 18-членния блок, показват данни на Европейската централна банка. През 2007 г. Италия редуцира задълженията си до 103% от БВП.

След като дълговата криза се разрази, това количество започна да нараства и по прогнози на Европейската комисия през 2013 г. дългът на Италия вече ще е 134% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
И тези ще се обърнат за спасение към Владимир ВладимировичПросията и просяците нямат край
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още