IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Финландия да се раздели със социалния си модел?

Проблемният икономическия растеж и застаряването на населението поставиха под натиск публичните финанси на скандинавската страна

14:36 | 30.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще успее ли Финландия да се раздели със социалния си модел?

В стремежа си да запази своя топ кредитен рейтинг ААА правителството на Финландия обяви дългосрочен план за поетапно свиване на мащаба на социалната си система – една от най-щедрите в света, пише Ройтерс. Скандинавската страна е изправена пред продължаващо забавяне на икономическия растеж и бързо застаряване на населението.

В изявление от четвъртък управляващите изложиха широк набор от мерки, включително увеличение на ефективната пенсионна възраст на 62,4 години до 2025 г. спрямо сегашната 60,9. Властите също така изразиха намеренията си да изискат от отделните области в страната консолидация и ускоряване на здравните реформи.

Промените няма да влязат в сила незабавно, но най-вероятно ще бъдат възприети от гласоподавателите като стъпка към унищожаване на популярния със своята щедрост социален модел на скандинавските държави. Според разбиранията на множеството именно на този тип социално устройство се базира и равенството и благополучието, на което се радват гражданите от Северна Европа.

По-рано водената от премиера Юрки Катайнен Консервативна партия бе изправена пред силна съпротива по въпроса от по-ляво ориентираните партии в правителството. В крайна сметка обаче дори и втората по сила партия в страната – Социалдемократическата, призна необходимостта от структурни реформи.

"Предизвикателствата в нашата икономика са толкова големи, че една мярка не е достатъчна. Имаме нужда от няколко отделни мерки", заяви финансовият министър Юта Урпилайнен, който е и лидер на социалдемократите. "Ние осъзнаваме, че не е възможно да се поддържа този вид социален модел без висока степен на заетост", подчерта още той.

Първоначално финансовата криза от 2008-2009 г. засегна минимално Финландия с оглед на добрите ѝ фискални позиции. Впоследствие обаче общият икономически спад на Стария континент повлия негативно на износа и ускори спада в ключови за страната индустрии като горското стопанство, изпращайки баланса по текущата сметка в дефицит. Това принуди финландското министерство на финансите да прогнозира понижение от 0,5 на сто на брутния вътрешен продукт (БВП) за текущата година.

С изключение на разработчика на популярната компютърна игра Angry Birds – Rovio, почти няма местни компании, които да заменят по международна популярност все по-залязващия производител на мобилни телефони Nokia.

Въпреки че към момента публичните финанси на Финландия са едни от най-добре представящите се в еврозоната, икономисти предупреждават за опасността в рамките на следващите няколко години комбинацията от бавен растеж и нарастващи разходи за грижи за застаряващото население да започне да натежава чувствително на държавната хазна.

Последна актуализация: 20:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още