IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Финландия да се раздели със социалния си модел?

Проблемният икономическия растеж и застаряването на населението поставиха под натиск публичните финанси на скандинавската страна

14:36 | 30.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще успее ли Финландия да се раздели със социалния си модел?
По-рано правителството прогнозира, че съотношението на брутния дълг към БВП ще се увеличи до 59,9% през 2015 г. спрямо 53 на сто през 2012 г. По този начин държавните задължения ще се приближат много близо до нарушаване на заложения от Европейския съюз таван от 60%.

Данъчното бреме във Финландия е сред най-високите в света, като съставлява общо 44,1% от целия БВП. Стряскащата статистика показва, че промените трябва да дойдат от намаляването на социалните придобивки и/или от насърчаването на населението да се труди по-дълго.

Изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2012 г. показва, средният процент на активно трудещата се част от финландското население е достигнал 75 на сто. За сравнение в съседните скандинавски страни Швеция, Дания и Норвегия, при които социалния модел е също широко застъпен, процентът е в диапазона 78-80 на сто.

Планът на правителството също така включва намаляване на финансовите облаги за учащите се, като целта е те да бъдат стимулирани да търсят работа от по-рано.

Управляващите също така предлагат промяната на политиката относно майчинствата, които са сред най-продължителните в света. В рамките на текущата система родителите на деца под 3 години могат да ползват допълнителен платен отпуск, освен стандартния от 9 месеца. Планираната промяна ще принуди младите майки да се разделят с възможността за допълнително отсъствие от работа, но от своя страна ще стимулира повече бащи да излязат в отпуск.

Планът бе представен официално заедно с проектобюджета за 2014 г., който е в размер на 53,9 млрд. евро - с близо 2% по-малко от 55,1 млрд. евро през текущата година.

Предложението на правителството все пак може и да не влезе в сила, защото предстои да бъде обсъдено и обнародвано от депутатите. Въпреки това стъпката е с особена важност за сегашния кабинет с оглед на предстоящите в страната парламентарни избори през 2015 г. Водената от Катайнен коалиция включва шест партии с доста различни политически възгледи. Основната задача пред премиера е да успее да убеди партньорите си в надеждността на планираните реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още