IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Очаквам понижение на рейтинга на страната

Ударното взимане на заеми засилва риска от понижение на кредитните оценки, смята икономистът

12:08 | 06.01.14 г. 19
Красен Станчев: Очаквам понижение на рейтинга на страната

Неуправляемите разходи, които правителството прави, създават и реалния риск за икономиката, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Красен Станчев. Според него това произтича от общата липса на доверие към правителството.

Той уточни, че рискът за икономиката е в нарастването на неуправляемите извънбюджетни разходи. В този смисъл „министърът на финансите и премиерът няма какво да правят, освен да купят определено одобрение за парламентарното мнозинство“, заяви той.

„Правителството започва доста ударно да взема заеми, с което показва, че технически това, което прави, не се различава от правителствата преди това. Разликата между това правителство и другите е, че предишният министър на финансите имаше да пази реноме, имаше международна кариера и когато му се казваше, че пенсиите не бива да се национализират, намирахме начин да го убедим, че това не бива да се случва. Това правителство не може в нищо да бъде убедено. Хората, които отговарят за самото правителство, за приходите и за разходите не са тези, които взимат решенията. Те са извън тази група и не е много ясно кой взима тези решения“, заяви Станчев.

Според икономиста ударното взимане на заеми засилва риска от понижение на кредитните оценки на страната.

„Това означава ръст на лихвите по кредитите и възможност за фалит, за която също говорим от доста отдавна“, коментира още икономистът. 

„Разходите са само видимият фискален синдром. Движещата причина е липсата на доверие. Колкото повече се увеличава липсата на доверие, толкова и приятните жестове за избирателите, които правителството прави, ще стават по-големи. Вече видяхме такива в сферата на енергетиката. Отиваме към политика на национален популизъм, затваряне на националната икономика“, смята Станчев.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Вижте диалогът между Гладстон и българските пратеници.- Е, като се освободихте - запитал Гладстон пратениците - имате ли хора, готови да поемат браздите на управлението?- Имаме - отговорили самоуверени пратениците.- Какви хора имате?- Имаме и богати хора, имаме и учени.- Ами цялостни хора имате ли? - запитал тогава Гладстон.Пратениците го погледнали с недоумение:- Какви са тези цялостни хора?- И богати, и учени - отвърнал Гладстон.- Не, такива хора нямаме - отвърнали смутено пратениците. - Тогава - продължил лидерът на английските либерали - щом нямате цялостни хора, нищо няма да направите, понеже учените, като вземат властта, ще се стремят да забогатяват за сметка на народа, а богатите ще се представят за учени и ще вършат поразии "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
За наше съжаление те /агенциите/ НЕ работят за Станишев и бизнес кръговете около тройната коалиция. Те не са нито агенции на Кънчо /вците/ нито верни на *** " неправителствени" организации или телевизии. Не им пука какво мислят мижитурките / в световен мащаб/ от нашата държавна "сигурност" или мутрите гравитиращи около тях! Изобщо и не се интересуват от мнението на нашите селски тарикати които само нас лъжат. Нека Орешарски ги покани /като протестиращите/ на беседи и да им разясни гениалните си идеи! :D Режат ни рейтинга и толкоз! Като спрат да ни крадат може и да размислят! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Рейтинговите агенции стана ясно кои са, чия собственост са и чии интереси защитават и че са нищо друго но една голяма брънка от финансовата мафия за правене на пари"======Гениално откритие! И сега какво ....!??? Да им издърпаме ушите? Какви са и чии интереси защитават не е важно в случая, а кой се води по оценките им! Резултата няма да е в наша полза дори ако Чобан ги набие с гегата си! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 8
kane
преди 10 години
ако Красен Станчев се казваше ... Джеими Даймън например можеше и да стане тово което казваРейтинговите агенции стана ясно кои са, чия собственост са и чии интереси защитават и че са нищо друго но една голяма брънка от финансовата мафия за правене на пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 2
Pivoley
преди 10 години
И кво ги правим тея 10-12 млрд.лв.? Раздаваме ги за пенсии и социални помощи, за да "стимулираме" икономиката ли :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 11
alexx
преди 10 години
Днешната емисия с ниска доходност опровергава Станчев и ИПИ, които минават все повече в сферата на политиката, отколкото да анализират икономиката и финансите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 3
abdul
преди 10 години
Прекрасно разбирам на какво ви учат в унсс :-)...Сигурно за връщането на кредита ще трябва да мисли следващото правителство. Познах ли перник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 3
abdul
преди 10 години
Всичко това би било супер страхотно... Само трябва да повярваме, че няма да бъдат откраднати. И бих искал да разбера ко прайм ако към падежа не успеем да ги върнем и се наложи рефинансиране. Искаш ли жокер ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 19
pernik
преди 10 години
Защото американците започнаха да намалят печатането с тенденция да вдигат лихвите, ЕС ще следва. То по-ниско от ниското сега няма накъде, за света говоря. Според мен дори закъсняхме с ДЦК-та, трябваше предните 2г. да пласираме по 5-6 млрд.лв. на година на минималните лихви. Сега щяхме да имаме един ресурс от 10-12млрд.лв., който ако не ни трябва ще можем да преотстъпим на по-високи лихви след година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 25
LuckyYou
преди 10 години
Много е просто - защото лихвите на ДЦК на САЩ растат. А от там и на целия свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още