IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Икономическият растеж през 2015 г.

Пет години след началото на финансовата криза се питаме - колко устойчиво ще бъде възстановяването на водещите световни икономики?

19:02 | 26.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: Икономическият растеж през 2015 г.

Излезе ли светът от финансовата криза? Ще издърпа ли развитият свят глобалната икономика? Кога еврозоната ще излезе от рецесията? Как ще се представят водещите икономики в Европа? Германия ли ще е двигателят на икономическия растеж в Европа?

Въпроси, които икономистите и анализаторите все по-често си задават. Последните макроикономически данни както от Стария континент, от Азия, така и от САЩ пробудиха съмненията на някои, но и надеждите на други.

Всеки месец The Economist пита група анализатори за техните прогнози относно прираста на БВП, инфлацията и текущата сметка на 14 държави. Икономистите рядко се съгласяват по множество показатели и най-новите прогнози за 2015 г. не са изключение. Като цяло обаче икономистите смятат, че следващата година ще бъде по-добра, отколкото тази.

Тази седмица очакваме данните за прираста брутния вътрешен продукт на САЩ. Страната обаче ревизира надолу икономическия растеж за последното тримесечие. Статистиката показа, че той е бил 2,4%, а не 3,2%, най-вече заради по-слабите потребителски разходи.

Намалената оценка предполага, че Америка не навлиза в новата година с толкова силна инерция, колкото се смяташе. Икономистите обаче смятат, че растежът ще дойде през идните месеци, особено след като времето се затопли и необичайно суровата зима си отиде.

Именно суровите метеорологични условия в страната влошиха и качеството на данните за най-голямата икономика в света. Перспективите пред нея обаче са положителни. Белият дом прогнозира, че икономическият ръст в САЩ през 2014 г. ще бъде 3,1%, а през 2015 г. 3,4%. Точно толкова, колкото е максималната прогноза на анкетираните от The Economist експерти.

Те са на мнение, че еврозоната ще увеличи своя БВП с максимум 2,2%, като по-тежката работа в това отношение ще извърши Германия. През второто тримесечие на миналата година валутният блок излезе от най-дългата рецесия, в която изпадна заради дълговата криза. Въпросителните кога растежът ще бъде устойчив обаче остават. Предстои да разберем дали мерките за строги икономии, големите дългове на държавите и опасността от дефлационна спирала ще затруднят възстановяването на Стария континент.

Очакванията на експертите за растежа в Швеция и във Великобритания се разминават най-много. Прогнозите варират от 2,1% до 3,5% и от 1,8% до 3,2%, съответно. Въпреки че очакванията за икономиката на Япония варират в най-тесни граници, то разликата между най-песимистичната оценка и най-положителната все още е 0,8%.

И както Кенет Рогоф и Кармен Райнхарт казват за финансовите кризи и последиците от тях - не трябва да вярваме, че този път е различно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още