IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски депутати искат законови промени, за да блокират поглъщането на AstraZeneca

Pfizer, която наскоро вдигна офертата си, коментира, че е поела безпрецедентни ангажименти към Великобритания

18:07 | 15.05.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Британски депутати искат законови промени, за да блокират поглъщането на AstraZeneca

След като френското правителство прие постановление, в което регламентира възможността да налага вето върху придобивания на френски компании в стратегически за страната сектори от чужди фирми, членове на парламента във Великобритания призоваха за подобни законодателни промени заради офертата на Pfizer за поглъщането на AstraZeneca, съобщава CNBC.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Иън Рийд повиши офертата за британската фармацевтична компания до 106 млрд. долара пред комисията по наука и технологии на британския парламент. Законодателите обаче не изглежда да са убедени в ангажиментите на американския фармацевтичен гигант за работните места на Острова.

„Правителството трябва да иска и разбира се – да може, да блокира офертата на Pfizer, ако е необходимо“, посочват депутатите от комисията в писмо до британския министър на науката.

Препоръката им е да бъде разширено законодателството, уреждащо сливанията и придобиванията във Великобритания, което в момента обхваща медиите и банковото дело, и с фармацевтичната индустрия.

В отговор от Pfizer коментираха, че британската наука е „в сърцето“ на тяхната визия за свързването с AstraZeneca. Американската компания подчертава, че е поела безпрецедентни ангажименти към Великобритания, при това без да е направена пълна оценка на бъдещата съвместна компания.

„Всеки бизнес трябва да бъде гъвкав, за да се адаптира към постоянно променящата се бизнес среда. Гаранциите за период от пет години напред е дългосрочен ангажимент за всяка компания“, посочват от Pfizer.

Според изданието заетите в звеното за научни изследвания на AstraZeneca може и да имат основание за тревоги по отношение на бъдещето им. Анализ на патентите на двете компании, осъществен от стартиращата анализаторска компания ANT Works от Амстердам, показва, че сферите, в които AstraZeneca би била уникална придобивка за Pfizer, са много малко.

Американската компания доминира в 80% от сферите, в които двата фармацевтични концерна оперират.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
citizen_bg
преди 9 години
И к'ва стана тя? Де отидоха либерастките ценности? Свободен пазар, движение на капитали и хора, неограничаван бизнес... Какви са тия стратегически за страната сектори и изобщо какво са туй страна и държава? Нали сме глобалисти, съюзисти, наднационални и т.н.?Май всичко е само залъгалка за глупаците, а продажните и некадърни бг управляващи както винаги ни пришиват към тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още