IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария не бърза да приема еврото

Страната се възползва от предимствата, че е извън 18-членния валутен съюз

18:45 | 01.12.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Страната не е фиксирала дата за присъединяването си към еврото.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Страната не е фиксирала дата за присъединяването си към еврото. Снимка: Ройтерс

След 10 години членство в Европейския съюз Унгария все още не бърза да приема еврото, тъй като страната се радва на „предимствата“ от това, че е извън 18-членния валутен блок. На това мнение са унгарски народни представители и висши служители от фондовата борса, цитирани от CNBC.

Инвеститорите и европейските наблюдатели очакваха, че Унгария ще се присъедини към единния съюз малко след приемането й за член на ЕС, което се случи преди десетилетие. Но страната все още не е изпълнила нужните икономически и финансови условия, за да приеме еврото.

Високият държавен дълг, който достигна връхната си точка от 83% от брутния вътрешен продукт през 2010 г., когато на власт дойде правителството на премиера Виктор Орбан, прави присъединяването към еврозоната невъзможно.

Унгария все още използва своята валута – форинта, но приемането на еврото вече не представлява „непосредствен интерес“, смята международният говорител на унгарското правителство Золтан Ковач.

„Като не сме член на еврозоната в момента е предимство за страната. Данъчните политики наистина помагат на икономиката. Опитваме се да използваме този факт за доброто на политиката“, коментира той пред CNBC.

Целта на правителството е да намали дела на дълга към БВП до 76% през 2015 г. Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ниво от 75% е реалистично в следващите две години. Но цифрата е по-висока от 60-те процента, изискуеми за членство в еврозоната.

„Членството не е в пряк интерес за страната“, добавя Ковач, като пояснява, че няма фиксирана дата за присъединяването към еврозоната.

Въпреки това политиките на унгарското правителство и тежките данъчни мерки, успоредно с конфликта между Русия и Украйна, оказват негативно влияние върху финансовите пазари. Обемите на Унгарската фондова борса спаднаха с 20-25% за последната година, информира директорът на борсовия оператор Золт Катона.

„Американските инвеститори гледа на картата и виждат, че Унгария граничи с Украйна, където се води война. Така расте рисковата премия, а Унгария има експозиции към Украйна и Русия, равняващи се на 6% от БВП“, коментира Катона.

Според него присъединяването към еврозоната би имало минимален ефект за чуждите инвестиции. Той добавя, че липсата на единната валута в момента не се възприема като тежест.

„Много са малко инвеститорите, които не инвестират в Унгария, защото не сме приели еврото като парично средство. Унгарският валутен пазар е много ликвиден и бързоразвиващ се. Обмяната на долари и евро в местна валута е бърза и лесна. Ето защо не смятам, че ще има огромно въздействие, ако заменим форинта с еврото“, заявява още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 12 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Може би не следиш редовно изявите на господина, тук във форума, но аз съм засичал негови изказвания от рода : "няма значение, колко като численост са българите, въпроса е как живеят" ... т.е. съвсем приемлива постановка според него се явява изпаряването на произволен процент от нацията ни, ако това ще помогне на остатъка да живее по-добре, пък ако ще да остане само той !!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
eboyanov
преди 9 години
еми заради такива като теб, страната ни е зле - Германия, Сащ, Турция и Русия ще ли да ни оправят??????!!!!!! Каквото си посеем, такова и ще жънем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
не знам батко ама вчера ти го написах, един референдум всички юруш на късите за златото и баум един голем зелен прът в дупето и изпотрепаха всички мераклии където искаха да го шортят .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Ако зависи от мен още утре бих гласувал за присъединяване към Федерална Република Германия или Конфедерация Швейцария :) Единственото ми условие за един преходен период от 50 години да не може да избираме българи за политици или съдии, а Германия или Швейцария да ни осигурява техни граждани между които можем да избираме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
абитуриент
преди 9 години
мани го ЛЕВА .... КАЖИ за ЗЛАТОТО НЕЩО .....!!!???.... ИЗГОРЕ ЛИ С ПАРИТЕ....???!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Имаш ли спомени от 90-те години какво голямо предимство беше за България липсата на валутен борд и свободното движение на курса на лева?Собствената монетарна политика изисква отговорни политици и банкери, но такива липсват в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 10
dakl
преди 9 години
Въпросът е защо Унгария се възползува от предимството да има собствена валута, а ние доброволно се отказваме от това предимство без да получим на среща абсолютно нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Обмяната на валута сигурно е лесна, но валутният риск няма как да не пречи на инвеститорите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още