IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е цената на свободата на словото

Според статистиката има явна връзка между нея и икономическото развитие на една страна

15:38 | 08.01.15 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Франция потъна в скръб след дръзкото нападение над вестника &quot;Шарли Ебдо&quot; и свободата на изразяване. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франция потъна в скръб след дръзкото нападение над вестника "Шарли Ебдо" и свободата на изразяване. Снимка: Ройтерс

Тази седмица терористичният атентат във Франция отново повдигна въпроса за свободата на словото и дали може да има някакви ограничения върху нея. Ще се опитаме да разгледаме темата през призмата на икономиката.

Съвременните страни разчитат на принципа на разделението на властите, за да избегнат диктатурата и несправедливостта. Понякога обаче именно четвъртата власт – медиите, се оказва тази, която води до най-ефективно решение на проблемите на едно общество.

Дали има връзка между свободата на словото и икономическото благосъстояние на една страна? Нека погледнем класациите.

Репортери без граници прави годишен доклад, в който прави класация на 180 страни по света, подреждайки ги по свобода на информацията. За 2014 г. страната с най-свободна преса в света е Финландия, с оценка от 6,4 пункта. На второ място е Холандия – с 6,46 пункта, а след нея следват Норвегия – с 6,52, Люксембург – с 6,7 пункта и Андора – с 6,82 пункта. Колкото е по-ниска е оценката, толкова по-малко пречки има пред свободното изразяване на мнение.

На другия полюс са страните, в които публикуването на критична статия или критика на властта е почти невъзможно. Най-несвободната страна в тази класация е Еритрея с оценка от 84,83 пункта. Пред нея са Северна Корея с 81,96 пункта, Туркменистан – с 80,81 пункта, Сирия – със 77,04 пункта и Сомалия - със 73, 19 пункта.

Дотук сякаш няма нищо изненадващо – най-голяма свобода на словото има в богати, добре развити и мирни страни, а най-малко – в бедни, диктаторски и обхванати от конфликти страни. Да видим дали данните за икономиките им ще го потвърдят.

Индексът за просперитет Легатум всяка година измерва комбинацията от богатство според БВП и благосъстоянието според редица социални фактори сред 142 страни по света. Според него, през 2014 г. отличничката по свобода на словото Финландия е на 8-мо място в света по благосъстояние. Холандия отново е зад нея, на 9-то място. Норвегия тук е изпреварила съседите си и заема първото място в света. Люксембург е на стабилното 16-то място. Андора не е включена в списъка с държави, но икономиката на страната също се развива повече от добре.

Обхванатата от кървава гражданска война Сирия е поставена на 129-то място в списъка. За съжаление, индексът на просперитет Легатум не включва данни за Еритрея, Северна Корея, Туркменистан и Сомалия. Затова нека погледнем на кое място са тези страни само по брутен вътрешен продукт (БВП). Според данните на ООН за 2013 г. за 194 държави, Еритрея се нарежда на 161-во място. Северна Корея е на 120-то място, Туркменистан е на 88-мо, а Сомалия – на 174-то.

Това е само поглед върху някои държави, но все пак тенденцията се вижда ясно. Колкото по-свободни са медиите в една страна, толкова по-добре се развива икономиката ѝ и по-добре живеят хората в нея.

В сряда френският хумористичен вестник Charlie Hebdo беше нападнат от маскирани терористи, които убиха 12 души и раниха над 20. Причината за това са карикатури на пророка Мохамед и на лидера на Ислямска държава, публикувани от вестника. Преди време същото издание е било нападано чрез бомби и чрез хакерски атаки. И тук много хора ще се запитат дали журналистите не е трябвало да се съобразят малко. Дали не е трябвало да се опитат да не обиждат по такъв начин вярванията на хората.

Няколко месеца преди да бъде убит от терористите един от редакторите на вестника Стефан Шарбоние е бил помолен от френски политик да не прави сатира с пророка Мохамед. Шарбоние отговорил: „Предпочитам да умра прав, отколкото да живея на колене“.

Това изпитание за свободата на словото във Франция, а и в цяла Европа стои пред всички нас. През 2005 г. датският вестник Жиланд Постен публикува карикатури на Мохамед, които разгневиха целия ислямски свят. В Иран гласуваха за прекъсване на търговските връзки с Дания, а в различни страни – от Алжир до Индонезия, горяха посолства на западни държави, имаше гневни тълпи, стигна се дори и до значителен брой убийства. Имаше и сериозни призиви за бойкот на датски стоки, както и като цяло на западни стоки. Това влоши сериозно търговските и политически отношения между Дания в частност и Запада като цяло от една страна и ислямския свят от друга.

Въпросът тук опира до фундаментални ценности. Западната цивилизация, към която принадлежим и ние, е построена на идеята за разделението на властите и за свободата на словото. За мюсюлманите изображенията на пророка Мохамед са забранени, а карикатурите му са дори още по-обидни. Как да се реши проблемът със съществуването на такива изображения тогава? За мнозина те са именно изражение на свободата на словото – възможността да кажеш това, което другият не иска да чуе. А ако се затворим в себе си и не чуваме другия, прекъснем търговията и станем самодостатъчни, рискуваме да станем бедни, озлобени и нещастни. Точно както Северна Корея.

Всичко по темата следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 14 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
*** свободата на словото по ***!!!Когато през лятото на 2013, в едно от предградията на Дамаск същите такива джагали нахлуха в един проправителствен телевизионен канал и изклаха до крак целия персонал, никой ни у Франция, ни у България не гъкна! Ама тогава френски инструкори от специалните части обучаваха в лагери в Йордания и Турция тези същите как се правят такива работи. Тогава не бяха терористи, а борци срещу режима на Асад!И в момента тече кампания в ЕС за освобождаване на една украинска военна от руския арест. Официално я наричат "украинският офицер и пилот Савченко", но никой не говори, че е заловена не като пилот, а като наводчик, коригиращ и насочващ артилерийски обстрел, при който целенасочено бяха убити от пряко попадение двама обозначени руски журналисти и няколко цивилни!Да ви се^рем и на свободата на словото, и на журналистиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Georgi Draganov
преди 9 години
Всичко е конспирация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
В Афганистан открили телефон на доверието.Когато им се обадиш и кажеш, че си депресиран и не виждаш смисъл от живота, оттам отговарят:-Чудесно, а можете ли да карате камион?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Заглавието БИ ТРЯБВАЛО да бъде: "Каква е цената на равнодушието към лицемерния и кръвожаден ислям"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Къде беше свободата на словото когато в Одеса избиха и подпалиха сума народ? Само бегло го споменаха свободните слова. Сега понеже французи разтреляха, сулю и пулю дебати водят, резолюции приемат, по всички новини ги въртят. Отново лицемерие и двойни стандарти. Словото е свободно да се пише само по разрешени теми, срещу съответната цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 8
wenci
преди 9 години
Защото на такива хора е ПЛАТЕНО. Както и на онези с двата блока 11/9. Всички знаят, че евреите плащат, американците изпълняват, други им "помагат". Така някои си преследват целите. Защо толкова се шуми за това, а за загиналите в Донбас хилядократно повече - тишина от тези медии?!Защо ли Франция надигна глас срещу санкциите с/у Русия и се "случват" такива лоши неща?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 9 години
че кога средния китаец стана по богат от средния французин ? средния китаец е може би малко по беден от средния българин и съответно горе долу толкова богат, така че зависимоста си остава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
nobel
преди 9 години
Ако се съди по икономическото развитие в Китай би трябвало да има доста голяма свобода на словото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
За твое сведение католически организации са завели 13 дела за обида и религиозна нетолерантност срещу същия вестник! Всички религиозни общности са били дълбоко обидени, но с мюсюлманите се изгавриха най-много защото при тях е забранено изобразяването на пророка Мохамед.Що се отнася до свободата на словото, провокацията и обидата на вярващите не е нищо друго освен злоупотреба с тази свобода!Интересно ми е ако Стефан Шарбоние някой го беше помолил да направи карикатура с жертвите на Холокоста пак ли би сметнал това за свобода на словото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
А ндей бърза тъй бе, може мюсюлмани да са изпълнителите, ама евреи да са поръчителите... :-D, а пък християни и будисти възмутителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още