IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барак Обама: Aтаката срещу Charlie Hebdo е подла, злодейска

САЩ и Великобритания предлагат помощ на френското правителство

21:21 | 07.01.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барак Обама: Aтаката срещу Charlie Hebdo е подла, злодейска

Президентът на САЩ Барак Обама осъди "подлата, злодейска атака" срещу сатиричното издание Charlie Hebdo  в Париж и предложи помощ на френското правителство, предава БТА, цитирана от Dnes.bg.

"Ще бъдем редом с народа на Франция през цялото това много, много трудно време", каза Обама пред репортери в Овалния кабинет в Белия дом заедно с вицепрезидента Джо Байдън и държавния секретар Джон Кери.

По-рано днес при нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник Charlie Hebdo в Париж бяха застреляни 12 души - десет журналисти и двама полицаи, охраняващи сградата. Ранени са 8 души, четирима от които са в тежко състояние.

Фактът, че това бе атака срещу журналисти, атака срещу нашата свободна преса, подчертава до каква степен тези терористи се страхуват от свободата на словото и свободата на пресата, добави американският президент.

Контратерористичното сътрудничество с Франция е отлично, подчерта той. "Ние ще им предоставим всяка помощ, която можем да предложим", добави Обама.

Президентът заяви, че подобни атаки може да се случат където и да било по света и че той ще наблегне пред държавния секретар Кери на необходимостта американците в чужбина да остават бдителни.

Обама подчерта и необходимостта да бъдат заловени и изправени пред правосъдието извършителите на този конкретен акт и да бъдат унищожени мрежите, които спомагат за организирането на подобни заговори.

Британската кралица Елизабет Втора поднесе "искрените си съболезнования на семействата" на жертвите от нападението в Париж срещу френския сатиричен седмичник Charlie Hebdo в послание, пуснато в Twitter, предадоха Франспрес и ТАСС.

"Принц Филип и аз поднасяме искрените си съболезнования на семействата на убитите и ранените в нападението тази сутрин в Париж", се казва в изявлението й. Официален представител на британския премиер Дейвид Камерън потвърди, че в светлината на последните събития заплахите за сигурността ще заемат "важно място" в разговорите му в Лондон с германския канцлер Ангела Меркел. И двамата политици вече остро осъдиха атентата в Париж.

По-късно днес Камерън ще получи пълен доклад от специалните служби за събитията във Франция. Канцеларията на премиера заяви, че Лондон е готов да предложи на Париж всякакво необходимо съдействие.

По-късно на Трафалгарския площад в Лондон ще се състои митинг на солидарност с пострадалите при атентата и в подкрепа на свободата на медиите.

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) ще почете утре в Брюксел с минута мълчание паметта на колегите си, които днес станаха жертва на нападението срещу вестник Charlie Hebdo в Париж, предаде ТАСС.

"Ще бъде организирана минута мълчание на входа на международния пресцентър утре в 11.00 ч. (12.00 ч. българско време), за да почетем паметта на журналистите, които днес бяха убити в Charlie Hebdo, съобщи пресслужбата на организацията.

ЕФЖ окачестви нападението като "варварски акт срещу журналистите и свободата на медиите" и призова френските власти да направят всичко възможно престъпниците да бъдат наказани.

"По повод това ужасно нападение ЕФЖ отново призовава националните власти, ЕС и междуправителствените организации, включително Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, да увеличат усилията си по защитата на журналистите в Европа", заяви федерацията.

Министър-председателите на Сърбия, Македония и Хърватия изпратиха съболезнователни телеграми до френския си колега Манюел Валс.

Следете темата и в Dnes.bg

Още видеа гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 3
Danny666
преди 9 години
Императоре ИЗПЕДЕРАСТЕНА ЕВРОПА неможе да отговори !!!А на комунето МАВИ само да кажа:Мави ДЕДИТЕ на тези ИЗПЕДЕРАСТЕНИ ЗАПАДНЯЦИ не биха и за секунда се замислили да ОТРЕЖАТ ГЛАВИТЕ НА ТЕЗИ *** И РОДНИНИТЕ им до 9-то коляно. СЛЕД 60 години СОЦИАЛНА държава ето до къде са дошли нещата ....тъжна мъка.А като се замислиш че ПЕДЕРАСТИТЕ и *** са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ защитници на ПРАВАТА на "милите" малцинства ИРОНИЯТА Е ПЪЛНА !Варварина разбира САМО от сила. За него човещината и милосърдието са признак на СЛАБОСТ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 9 години
Задържани са вече като единия е роден 1996 с неизяснено място но и тримата са араби алжирци и са ходили в сирия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Именно! Всичко е една говняна река още от колониализма, та до сега! Идва време да се плаща сметката! Лошото е, че ние пак сме в грешния отбор и ще плащаме, без да сме влачили с векове като франсетата от цял свят... хехе... а после пак ще чакаме да ни освобождават руснаците.... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
mick
преди 9 години
Демократичните ракети от самолети по сватби и невинни хора.. какво са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Никой ли не си дава сметка какво значи тази перфектно организирана и изпълнена бойна наказателна операция в центъра на Париж? Трима обучени и въоръжени с автомати и гранатомети командоси хладнокръвно и методично растрелват 12 човека по опис и си отиват! В центъра на Париж!!! Колко такива има в Европа - готови, въоръжени, обучени, чакащи сигнал... И какво ще правят останалите десетки милиони уж мирни мюсюлмани наоколо, когато въоръжените им отряди излязат по улиците? хехе....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
Stone_Kold
преди 9 години
я не се прави 4е ти пука за загиналите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още