IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са загиналите водещи карикатуристи на "Шарли ебдо"

Нападателите са били много добре подготвени

18:13 | 07.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои са загиналите водещи карикатуристи на "Шарли ебдо"

Четирима водещи карикатуристи на „Шарли ебдо“ са били убити при днешното нападение срещу редакцията на френския сатиричен седмичник в центъра на Париж, при което по последни данни са загинали общо 12 души, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, като се позоваха на говорителката на Парижката прокуратура, отбелязва Dnes.bg.

Това са Шарб, Жан Кабю, Жорж Волински и Тинюс. Те са били идентифицирани на местопрестъплението от оцелял.

Кабю и Волински са сред създателите на друго известно сатирично издание - "Хара-кири", публикувано от 1960 г. до 1985 г., която се явява предшественик на "Шарли ебдо". Кабю е започнал да рисува политически карикатури още през 60-те години, по време на борбата на алжирския народ за независимост от Франция, отбелязва ТАСС.

Тинюс, автор на силно критични карикатури на тема радикалния ислямизъм, до деня на смъртта си е бил под полицейска охрана.

Сатиричният седмичник "Шарли ебдо" е с леви политически нагласи и прави язвителни коментари на световните дела, политиката и религиите чрез карикатури и мними репортажи, отбелязва АП.

Според свидетели терористите са били добре информирани за състава на редакционния съвет на седмичника и са знаели как изглеждат всички карикатуристи. Очевидци съобщиха, че нападателите са ги назовали по фамилии, преди да ги разстрелят, отбелязва ТАСС, позовавайки се на Франс прес.

Терористичният атентат е извършен в деня на седмичното заседание на редакционния съвет на "Шарли ебдо", което според полицейски източници сочи, че екстремистите внимателно са се подготвили и са знаели точното разписание на работата на изданието.

Те са знаели и новия адрес на "Шарли ебдо". Седмичникът неотдавна се премести в нова сграда в друг квартал на Париж. Сградата е била под полицейска охрана. Двамата полицаи на смяна са били застреляни от терористите. Нападателите са използвали автомати "Калашников" и пушки-помпи, отбелязва ТАСС.

Това е безпрецедентен за Франция атентат от най-малко 40 години, отбелязва АФП.

Нападателите са изоставили колата, с която са избягали от мястото на атаката. В ход е операция по тяхното издирване.

Шарб, чието истинско име е Стефан Шарбоние, от 2009 г. е бил и главен редактор на седмичника. Той е сред хората, които защитиха решението на "Шарли ебдо" да публикува карикатури на ислямския пророк Мохамед в края на 2011 и през 2012 г.

"Мохамед за мен не е свещен. Не се сърдя на мюсюлманите, че не се смеят на карикатурите ни. Аз живея съгласно френските закони, не според закона на Корана", заяви той за АП през 2012 г.

"Шарли ебдо" е под натиск още от броя си с ислямския пророк Мохамед през ноември 2011 г., в който "кани" Мохамед да му е гост-редактор и публикува негова карикатура на корицата си.

Сградата на седмичника бе нападната със запалителна бомба, сайтът му стана жертва на кибератака, а Шарбоние бе под полицейска охрана. Офисите на седмичника бяха охранявани от полицията за борба с безредици след излизането на броя му от 2012 г. с нови карикатури на ислямския пророк Мохамед в обстановка на бурни реакции срещу антимюсюлмански филм. Тогава френското правителство защити правото на свобода на словото, същевременно упреквайки "Шарли ебдо", че разпалва напрежение.

Журналистите на "Шарли ебдо" в последните години редовно са били под денонощна полицейска охрана, а редакцията и през последните месеци многократно е получавала заплахи от екстремисти.

Днешното нападение идва в деня на излизането на новия роман на известния френски писател Мишел Уелбек. Политико-фантастичната творба със заглавие "Подчинение" описва избирането на първия президент мюсюлманин на Франция и засяга остро дискусионната тема за ислямизацията на френското общество.

(БТА)

Още по темата четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още