IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за надзор над одиторите глобява KPMG с 200 хил. лева заради КТБ*

Причините са значителните пропуски и несъответствия в одитите на банката

18:19 | 08.01.15 г. 24
Комисията за надзор над одиторите глобява KPMG с 200 хил. лева заради КТБ*

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) ще глоби международната одиторска компания KPMG и двама от нейните служители, съобщава Ройтерс.

Решението идва след констатацията, че KPMG не е одитирала правилно отчетите на Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Комисията реши да глоби KPMG със 100 000 лева – по 20 000 лева за всяка одитирана година – заради значителни пропуски и несъответствия в одитите на КТБ", посочи пред агенцията Ваня Донева, председател на регулаторния орган.

Отделно регулаторът ще накаже и двама от одиторите на компанията със съответно 40 000 и 60 000 лева, тъй като единият от тях е заверявал одитите за две години, а другият - за три, пише БТА.

Донева съобщи още, че при днешното гласуване Комисията е била за временно отнемане на права за упражняване на одиторска дейност както на компанията, така и на одиторите.

"Считам, че пропуските, допуснати от одиторите са съществени и са допринесли за негативни последствия както за професията, така и за обществото, още повече, че има обстоятелства, че са налице и заплахи за независимостта и обективността на одитора, аргументира се председателят на Комисията. Затова съм категорична, че глобите ще бъдат в максималния размер", допълни тя.

"Целта на днешното тайно гласуване в Комисията е било определяне на вида на административното наказание - глоба или временно отнемане на права за упражняване на одиторска дейност", обясни Ваня Донева.

Законовото изискване е при пристъпване към отнемане на права гласуването да е тайно. Счита се за взето решение, когато са гласували четирима от 5-членната колегия. Днес трима от членовете на колегията са били "За" временно отнемане на правата на одиторската компания и на двамата одитори, а двама - "Против".

По закон възможностите за глоба за физическите лица – одиторите, са от 2 000 до 20 000 лева и имуществена санкция за компанията в същия размер, обясни Ваня Донева. 

Размерът на паричната глоба е в изключителните права на наказващия орган в лицето на председателя на Комисията и той не подлежи на гласуване, а е по преценка на председателя, уточни тя.

Още през декември КПНРО откри "значителни пропуски и несъответствия" в начина, по който KPMG е извършила одит на КТБ. Регулаторът започна разследване на одитите за периода между 2009 г. и 2013 г.

"Независимите финансови одити на годишните финансови отчети на Корпоративна търговска банка са били извършени при наличието на някои съществени пропуски и несъответствия с изискванията на международните стандарти за одит във връзка с отпускане на заеми от страна на банката", посочи тогава регулаторният орган.

Българска народна банка (БНБ) пое контрола над КТБ по време на кризата и я затвори. След това отне лиценза на четвъртия най-голям кредитор в страната през ноември и поиска съдът да обяви процедура по обявяване на дружеството в несъстоятелност. Извършеният тогава одит показа огромна липса на капитал и сериозни проблеми в управлението на КТБ.

Въпреки това в края на финансовата 2013 г. КТБ беше одитирана от KPMG, като одиторът откри, че по-малко от 1% от заемите на банката са лоши, спрямо средното ниво от 17% за българските банки.

* Актуализирано в 19:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 52 rate down comment 4
крас
преди 9 години
Колко са ЖЕСТОКИ са тези КПРНО!Да ги глобят KPMG с цели 100 хиляди при положение, че за представените неверни данни разписалите одита леца вече трябваше да пъшкат в килията и да дават обяснение как се случи така, че само дни след одита им в който се сочеше за високия кредитен рейтинг на банката, тя се оказа в СЪСТОЯНИЕ коренно противоположно на изнесените от тях "добри" показатели!!На фона на получените милиони за разписания одит тази сума от 100 хиляди е като ухапване от муха!Това е пълна гавра с българската държавност!Сметката на техния одит плащаме ние със АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТ 2014 с която българскияданъкоплатец бе натоварен със заем от 4,5 млрд. лв. от който само 250 милиона бяха разпределини между министерствата , а останалите 4,25 млрд. лв отидоха в БАНКОВАТА СИСТЕМА за прикриване на ДОКУМЕНТНИТЕ ИЗМАМИ на одиторски компании като KPMG! KPMG са СЪУЧАСТНИЦИ В ГРАБЕЖА!ЛИЦАТА РАЗПИСАЛИ ПОСЛЕДНИЯ ОДИТ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Мафията е толкова силна,че и държавните мъже мълчат.(прокуратурата играе по свирката им,БНБ,полиция а и от "Протестна мрежа",тоест явлени демократи, се напънаха да помогнат на бандитите).Никой не обърна внимание на хората,които повтаряха,че това е грабеж с помоща на държаваната машина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Patilan
преди 9 години
http://patilan.blog.bg/drugi/2014/12/03/kakvoto-e-bilo-pak-shte-byde-i-kakvoto-se-e-pravilo-pak-shte.1319421
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
КФН са си от отбора юнаци, които трябваше МНОГО ПО-РАНО да направят сегашните констатации. Остава впечатлението, че сега всички са се събудили, а това изобщо не е така. По-скоро намирисва на опит на замазване на собствена вина. Ако KPMG се обърнат към външен арбитър, много вероятно е позакъснелите санкцийки да отпаднат. Щото до 12 юни 2014г. всички си бяха плюли в устата и намираха състоянието на КТБ за отлично. А след няколко месеца БНБ започна да хленчи, че били измамени като малачета. НЕСЕРИОЗНО Е! Кой ще глоби БНБ? И не само набедената "черна овца" Гунев, който не им тръгна по гайдата, а на целия Управителен съвет и Искрата начело?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още