IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT секторът у нас се оплака от липсата на специалисти

От бранша поискаха от икономическия министър ускорено издаване на „сини карти” за високообразовани имигранти

20:40 | 21.01.15 г. 23
IT секторът у нас се оплака от липсата на специалисти

В момента има голяма липса на специалисти в областта на високите технологии и по тази причина от IT сектора поискаха ускоряване на процедурите по издаване на т.нар. „сини карти” за високообразовани имигранти.

Искането беше отправено по време на среща на бранша с икономическия министър Божидар Лукарски, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

Издаването на разрешително за работа на специалисти от страни извън ЕС отнема между 6 и 9 месеца и на практика не работи, обясниха от IT сектора у нас. През миналата година са издадени едва две "сини карти" за компютърни специалисти, обясняват още те и предлагат промени в Закона за българското гражданство, които да облекчат процедурата.

Очакванията са издаването на „сини карти” да отнема около месец.

Според Божидар Лукарски обаче това едва ли ще може да бъде осъществено с оглед изискванията за проверка на сигурността. Той предложи Министерството на икономиката да поеме работата по приемането и придвижването на документите на кандидатите между отделните институции.

В момента различните документи се подават в различни ведомства и това затруднява кандидатите.

Представителите на високотехнологичните компании посочиха и още един проблем пред дейността си, а именно пазарни предимства на чуждите компании в сектора, които дава Законът за насърчаване на инвестициите. Украински компании, получили инвеститорски клас А например ползват право за възстановяване на осигуровките, което намалява разходите им с 18 на сто.

Нормативният акт е направен да насърчава инвестициите в отрасли с висока безработица, но не е съобразен с нуждите на сектори, при които има недостиг на работна ръка, са посочили от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
То по такава логика по-добре седи не в Две Могили Русенско ами някъде в Африка. Там за 1000 еврака мое да купиш целото село и мацки с шоклоладов цвят по монокини ще ти носят тропически коктейли докато си пишеш джава класчета :DЛаф да стаа :) Номера е да направиш нещо, с което да можеш да седиш не в Две Могили Русенско, а къде си искаш - кеф ти русенско, кеф ти Лондон и пак да си тарикат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
друго исках да кажа-седиш си в Две могили, русенско и работиш за американска компания. Трудно можеш да ме наречеш про-емигрантски. Даже по-скоро напротив. Замислил съм си да си кютам тука и аз и моите внуци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
То във всичко може да се пробваш в чужбина. Само дето кат идеш в чужбина в ИТто, ще си горе долу на същата чиста заплата, на която си тука и некак... чувството е различно :). Освен това си имигрант, което колкото и да ти разправят какви са убави и толерантни европейците.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
да, ама това е готиното в ИТ-лесно можеш да се продаваш в чужбина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Хи хи, сетих се за един лаф. Баща ми казваше"Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак"На това ми приличат тези БГейски сини карти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
А ИТ сектора у нас се оплаква от липса на пазар, не на специалисти. Пред кабинета на ИТ директора на всяка банка, телеком, министерство има опашка от български компании, мъчещи се да продадат нещо, а ИТ директора ги пъди като мухи. Ако не е аутсорсинга, сме измрели от глад на нашия пазар. От друга страна, аутсорсинга е ИТ сектор, ама не е у нас :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
korker
преди 9 години
По принцип си прав. ИТ секторът у нас реално поема работа по на ишлеме и на парче. У нас нито се пишат някакви големи и добри програми, а некои дори правят само парчета от програми. Все неща за които в развитите страни на никой не му се занимава, защото подобна работа е безперспективна. Отделно, продуктът на самите ИТ компании се създава основно въз основа на труда на хората, капиталът там почти не играе в създаването на продукта. Това сравнено с едно нормално производство с машини, цехове, суровини и т.н. Което прави кадрите в сектора лесно подвижни, дали ще пишеш тук за тукашна компания, дали ще е пак тук но за чужда или директно си решаваш проблемите и емигрираш, все същата работа ще вършиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
Мърморковци като теб винаги съжаляват жестоко, защото имат прекалено високо мнение за себе си и за цената си. Винаги се чувстват недооценени, недоразбрани,,,Повечето сериозни български ИТ компании ( а те не са много) са си напълно ОК. Просто вече има недостиг на хора и никой няма да работи там, ако му бавят заплатата, ако не го осигуряват и т.н. така че дали си българска или небългарска компания, ако искаш да си наемеш хора, трябва да им плащаш добра заплата плюс всички екстри, иначе просто си намират друга работа. Ако има някой, който не може да си намери нормална работа в ИТ, можеби е редно да се замисли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
T.A.D.
преди 9 години
Висоокобразозованите имигранти предпочитат обаче Аглия, Холандия, САЩ и т.н. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 14
abdul
преди 9 години
Ти таз песен май от доста време я пееш. Има и доста добри български компании, а това, че ти си попаднал на такива е или случайност или по-скоро изобщо не си наясно с бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още