IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ лишава Гърция от ключова ликвидна подкрепа

Ходът на централната банка може да е предвестник на по-твърда позиция от страна на кредиторите на страната

09:44 | 05.02.15 г. 36
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ лишава Гърция от ключова ликвидна подкрепа

Гърция изгуби достъп до ключова финансова подкрепа, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) ограничи кредитите за финансовата система на страната. Това увеличава напрежението върху 10-дневното правителство на фона на коментарите за оставане на Гърция в еврозоната, пише Bloomberg.

Решението на ЕЦБ, обявено късно снощи във Франкфурт, ще покачи разходите по финансиране за гръцките банки, и затяга контрола на централната банка. Според Министерството на финансите на Гърция решението не поражда негативи за финансовия сектор на страната.

Топката е в ръцете на премиера Алексис Ципрас, който дойде на власт с обещанието да отмени продължаващите пета година съкращения на разходи, придружени от спасителна помощ в размер на 240 млрд. евро. Ходът на ЕЦБ дойде часове преди финансовият министър Янис Варуфакис да се срещне с германския си колега Волфганг Шойбле в Берлин и часове, след като се срещна с президента на ЕЦБ Марио Драги.

ЕЦБ не обяви публично, че ще предприеме подобен ход толкова скоро. На 8 януари банката заяви, че ще продължи да изисква Гърция да приключи с прегледа на текущата спасителна програма, която изтича на 28 февруари, преди да започне преговори за новата.

Говорител на Централната банка на Гърция каза, че ликвидността ще продължава да тече нормално, като сегашното финансиране от ЕЦБ ще бъде заменено от Програмата за спешна ликвидна подкрепа (ELA). Представители на гръцкото правителство не са били открити за коментар. Получаваните по линия на ELA финансови средства са с лихва 1,55% при текущата лихва от 0,05% по рефинансиращите операции на централната банка.

„Гръцката банкова система остава адекватно капитализирана и напълно защитена под ELA”, успокоява в свое становище Министерството на финансите на Гърция. Правителството не се отказва от програмата си за социално спасение и от преговорите за пренаписване на европейската политика, „която да сложи окончателен край на самозараждащата се криза в гръцката социална икономика“, пише в позицията на ведомството.

ЕЦБ обаче има правомощията да не издаде разрешение на Централната банка на Гърция да предоставя средства по линия на ELA, като преразглежда процедурите на всеки две седмици.

На фона на противопоставянето от страна на кредиторите за искането на Гърция да преструктурира своя дълг и да премахне мерките за строги икономии, отказът на Ципрас да приеме повече спасителни заеми може да доведе до кредитна криза най-рано през следващия месец. Това споделят пред Bloomberg лица, запознати с финансовата позиция на страната.

Ходът на ЕЦБ може да е предвестник на по-твърда позиция от страна на кредиторите от еврозоната. За да може правителството да плаща сметките си и след март, то ще се нуждае от одобрението на т. нар. тройка (ЕС, ЕЦБ и МВФ) за вдигане на тавана за размера на краткосрочния дълг от 15 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 11 rate down comment 41
michaelis
преди 9 години
какво са си закрили бе кви експозиции ?!? закрили били те няма да се занимават повече с тях ако немски и френски банки са на чисто ... Що за тъпотии дрънкате ве то няма логика ... Ако само гръцкия народ ше глътне вода, това до са да са го напрайли не да ги бабуркат тука, ама знаят, че ако фалира Греция заминават им парите "закритите им експозиции" глусти на квадратура закрили били, на чисто били ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 39 rate down comment 3
absfresh
преди 9 години
Никой не те кара да вярваш, но се промени.Затова и бяха всички подстрижки и разсрочвания, да могат западните банки да си закрият експозициите. Единствените, които глътват вода и то до степен на мигновено удавяне са гръцките банки. Просто ще се затрият спестяванията на населението, които и без това са в особено големи размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 30
michaelis
преди 9 години
еми аз не ги отпитсвам, те маляките ги боли шапката, фалират си и Наполеон и Хитлер ше си платат сметката и без тва са ги грабили там през Втората световна, са малко и Гърчолята ше ги извозят ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 31
michaelis
преди 9 години
боли ме щеката за тройката и четворката Френски и немски банки държат 70% от гръцкия дългhttp://***.mediapool.bg/frenski-i-nemski-banki-darzhat-70-ot-gratskiya-dalg-news180391.htmlтва е от 2011 не вярвам да се е променило бързо, тъй че мое и да нема печатница с евро след време и толко и с тойката, ако ще на белот да се трансформира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 3
data
преди 9 години
Никой не ги подценява - но просто има казват : до тук ще преминеш но не и отвъд :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 4
data
преди 9 години
само че тройката държи ключа за печатницата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 27
Jorkata
преди 9 години
Правите грешка, като отписвате толкова лесно маляките... те все още държат по-добрите карти според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 27
michaelis
преди 9 години
няма значение от кой е ше го пампурят и те и това е, тройка четворка, тряя да си приемат фалитите както и нормалните хора .... Като фалира някой фалира, довиждане проблема е на банката не на околните .... а не тея банкерите да ми играят комунистически хазард .... да са си преценили риска преди това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 2
data
преди 9 години
Експозицията към частни банки е около 40 млрд по спомен . Основна част от дълга се държи от тройката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 37
michaelis
преди 9 години
еми хуву, като фалира Греция, малко и западните банки ше глътнат водица и толкоз, ако нещо стане с Deutsche Bank аре у лево с Еврокретенския съюз и по-добре ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още